Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Sonce je čudovito, a samo, če smo pred njim zaščiteni. Dermatologi svetujejo vestno zaščito pred vplivi sončenja, najbolje z oblačili, pokrivali, kvalitetnimi zaščitnimi kremami in tako, da ostanemo v senci.

Poglejmo si nekaj dejstev o zaščitnih sredstvih

- Zaščitne kreme morajo imeti UVB zaščito. To so filtri, ki varujejo pred opeklinami in poškodbami celičnega jedra, UVA zaščita pa varuje pred alergijskimi reakcijami in predčasnim staranjem.

- Nizka zaščita pomeni (zaščitni faktor 6,10), srednja zaščita pomeni (zaščitni faktor 15,20,25), visoka zaščita pa pomeni (zaščitni faktor 30, 50) in zelo visoka zaščita znaša (50+).

- Kar tri četrtine ultravijoličnega žarčenja naša koža prejme nenamerno, med vsakodnevnimi opravili. Odrasli 40 odstotkov žarčenja prejmemo med sončnimi vikendi, 20 odstotkov pri običajnih dnevnih aktivnostih (otroci nekoliko več), le 30 odstotkov pa med poletnimi dopusti preostalih 10 odstotkov pa v jesensko-zimsko-pomladanskem obdobju.

- Ob izpostavljenosti UV žarkom nastaja rjavo kožno barvilo melanin, ki je obramba kože pred UV žarki. Ob debelitvi plasti obarvanih celic se v tednu dni izpostavljanja razvije rjava barva kože - zagorelost. Po letih izpostavljanja soncu se koža pospešeno stara, postaja lisasta, tanka, neelastična in krhka.

- Več kot je UV-sevanja in svetlejša kot je koža, večja je možnost za pojav karcinoma. Koža si vse zapomni. Poškodbe, ki nastanejo zaradi sonca, so nepovratne in ostanejo za vedno.”

Načini zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki

- Prvi steber zaščite pred soncem je fizična zaščita. Ustrezna oblačila omogočijo širok spekter UVA IN UVB zaščite. To je najbolj predvidljiva, učinkovita in enakomerna zaščita, tudi najvarnejša in najcenejša. Upoštevajte omejitev izpostavljanja soncu med 10. in 16. uro, takrat ostanite v senci. Kadar fizična zaščita ni mogoča, uporabite kemična zaščitna sredstva, ne pozabite na pokrivala in sončna očala.

- Pri zaščiti pred soncem je pomembno, da uporabimo dovolj zaščitnega sredstva in da to vsebuje biološko zaščito za celice. Za optimalno zaščito pred soncem, bi morali na površino kože nanesti 2 mg sredstva na cm2 kože. Na koži se mora narediti enakomeren film, ki ga vtremo v kožo. Za celotno telo, srednje velike osebe, potrebujemo 35 mg izdelka za enkratni nanos. Če ne nanesemo zadostne plasti izdelka, to bistveno zniža zaščitni faktor.

- Pred odhodom na sonce se je potrebno redno in dosledno (po celem telesu in obrazu – ne pozabite uhljev, ustnic in vek) zaščititi s sredstvi za zaščito pred soncem z visokimi zaščitnimi faktorji. Uporabljajte sredstva, ki vas ščitijo pred UVA in UVB-žarki (oznaka zaščite pred UVB-žarki je na embalaži prikazana z oznako SPF).

- Sredstva nanašajte 15 do 30 minut pred odhodom na sonce, ter kasneje na vsaki dve uri, oziroma po vsakem kopanju ali obilnem znojenju.

- Na trgu so že izdelki za zaščito pred soncem, ki so klinično testirani in zagotavljajo optimalno zaščito pred UVA/UVB žarki ter dodatno nudijo biološko zaščito, ki kožo dodatno ščiti pred oksidativnim stresom. Na voljo so izdelki za zaščito obraza, telesa, posebna skupina izdelkov za zaščito kože nagnjene k sončnim alergijam in posebno zaščita za otroke.

Pri zaščiti lastnega telesa pred negativnimi učinki predolge izpostavljenosti sončnim žarkom moramo izbrati zanesljiva sredstva za zaščito. Ker mehanske zaščite (zaščitna oblačila) na morju ne moramo vedno uporabljati, se je potrebno zaščititi s kvalitetnimi kemičnimi zaščitnimi sredstvi, ki bodo zmanjšala vpliv sončnih žarkov na spremembe na naši koži. V primeru prevelike izpostavljenosti soncu prihaja do sončnih opeklin, ki kožo trajno poškodujejo, lahko pa zbolimo za kožnim rakom. Zavedati se moramo, da je koža največji človeški organ, ki telo ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi.

Komentarji