Burin je poletni nočni veter. Piha iz obale proti morju, kot rahel veter. Pihati začne po zahodu sonca in običajno piha vse do sončnega vzhoda.

Nastanek burina

Burin je termični veter. Nastane zaradi priobalne cirkulacije zraka. Ponoči se zrak nad kopnim hitreje ohlaja od zraka nad morjem. Ta hladnejši zrak se prične gibati nad morje in izpodriva toplejši zrak, ki se začne nad morjem dvigovati in se v višinah vrača nad kopno. Gibanje hladnejše zračne mase s kopna nad morje imenujemo burin.

Burina ne smemo zamenjevati z burjo, čeprav piha iz podobne smeri. Smer iz katere piha je običajno severovzhod, glede na konfiguracijo terena pa lahko piha vse od smeri sever-severovzhod (NNE) do smeri vzhod (E).  Burin ne dosega visokih hitrosti. Pihati začne zvečer okoli 21.00 ure, kot šibek veter. Moč se mu povečuje proti sončnemu vzhodu, ko doseže največje hitrosti. Običajno piha v močmi 2-3 Bf in ne seže dlje kot 20 nmi od obale. Večje moči doseže le v predelih, kjer se pojavlja močnejša burja, ki v področju Jadrana piha v strženih (Tržaški zaliv, Senjska vrata, Šibenik,...)

Burin piha v obdobju stabilnega vremena in je znanilec lepega vreme. Barometrski tlak je visok.