Vripakc V20 je prvo monotipno tekmovalno plovilo na svetu, ki pluje le s pomočjo sončne energije.

V20 je Hydro Foiling WIG plovilo (WIG - Wing In Ground efekt – glej spodnji video za razlago). Pod trupom plovila so nameščena nastavljiva krilca, ki povzročijo, da se trup plovila s povečevanjem hitrosti dvigne nad vodno gladino. Oblika trupa je oblikovana tako, da povzroča WIG učinek, kar dodatno povečuje vzgon. Vse to je namenjeno temu, da se naravni zračni ter vodni upor plovila zmanjšata na minimum. Za pogon takega plovila in doseganje hitrosti do 16 vozlov, zadostuje električen motor z močjo 4 kW. Vripac V20 je razvit kot solarno tekmovalno plovilo, zato je v njem sedež le za eno osebo, pilota, kakor ga imenujejo v podjetju.

Vripack V20 je majhno plovilo izdelano iz kompozitnih materialov. Razvili so ga v nizozemskem podjetju Vripack, ki slovi po svojih inovativnih navtičnih rešitvah. Je motorno plovilo, ki ga poganja zgolj sončna energija. Za shranjevanje energije ima nameščene Li-Io akumulatorje, ki pa jih ne potrebuje za plovbo v sončnem vremenu. Sončna energija se preko solarnih celic, elektromotorja in propelerja direktno pretvarja v potisk plovila. Za optimalno porabo električne energije skrbi sofisticiran računalniški sistem, ki krmarju stalno sporoča, katera je optimalna hitrost plovbe. V primeru lepega sončnega vremena, solarne celice istočasno poganjajo plovilo, del ustvarjene električne energije, pa se shranjuje v baterije. V primeru, da plujemo v oblačnem vremenu, ko sončna svetloba ni dovolj močna, se del energije za pogon plovila nadomešča iz baterij. Plovilo lahko le s sončno energijo doseže hitrost 30 km/h ali 16 vozlov. Na plovilo je nameščeno 22 solarnih panelov, ki jih sestavlja 576 solarnih celic. Plovilo brez enočlanske posadke, pilota, tehta zgolj 145 kg.

Virpac V20 se bo udeležil letošnjega svetovnega prvenstva solarnih plovil, ki bo potekalo v Monte Carlu med 10. in 13. junijem.

Tehnične lastnosti

Dolžin: 5,80 m
Širina: 2,30 m
Vgrez: 0,15 m (brez kril)
Teža: 145 kg (brez posadke)
Motor: 4 kW
Vir energije: 22 solarnih panelov s 576 solarnimi celicami
Baterije: Solar HD – Li-Io baterije
Maksimalna hitrost: 16 vozlov (30 km/h)

Vir: http://www.vripack.com/