Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Na evropskem prvenstvu v olimpijskih razredih laser standard moški in laser radial ženske ter neolimpijskem laser radial moški se je danes s prvimi plovi prvenstvo uradno začelo. Osemčlanska slovenska ekipa je dan zaključila z mešanimi vtisi, za veselje pa je poskrbel Maks Vrščaj, ki po prvih dveh plovih evropskega prvenstva vodi v razredu laser radial moški.

Šibak termični veter, ki je pihal z močjo od 5 do 10 vozlov je zapolnil morje pred Splitom ter organizatorjem in jadralcem omogočil izpeljavo prvih dveh plovov na evropskem prvenstvu v razredu laser standard moški, laser radial ženske in laser radial moški. Za Slovenijo vesele novice prihajajo iz polja, kjer so jadrali jadralci v razredu laser radial, saj sta oba slovenska predstavnika odlično začela petdnevno evropsko prvenstvo. Črnomeljčan Maks Vrščaj je na regatnem polju pred Splitom danes dominiral, prijadral v cilj kot drugi ter tretji ter se povzpel na trenutno vodilno pozicijo. Dobro je šlo tudi mlajšemu Izolanu Marku Radmanu, ki po prvem dnevu zaseda 11. mesto.

"Glede današnjega dne bi rekel, da je bil na regatnem polju za radiale precej spremenljiv veter šibke jakosti, začinjen z močnim tokom, tako da je bil že sam štart zahteven Tekom regate pa je bilo treba hitro reagirati na spremembe v jakosti in smeri vetra, še posebej v drugem plovu. Kljub dvem slabim štartom, sem kasneje taktično to nadoknadil. No, jutri je nov dan, upam da bom od začetka do konca naredil čim manj napak.”, je povedal Maks Vrščaj - vodilni jadralec v razredu laser radial.

V olimpijskem razredu laser standard po prvem dnevu vodi Nizozemec Ruther Van Schaardenburg. Najbolje od Slovencev je jadral Nik Pletikos, ki je s 16. in 29. mestom trenutno na 65. mestu. Uroš Kraševac je dan končal na 81., Žan Luka Zelko na 113. in Klas Kaligarič na 123. mestu. “Pogoji so bili danes zelo težki - malo vetra in močan tok. Prvo regato sem dobro štartal in uspel skozi celotno regato držati dobro pozicijo, medtem, ko sem v drugem plovu zelo slabo štartal tako. V teh pogojih pa nemogoče prebiti nazaj v odspredje,” je prvi dan opisal trenutno najboljši Slovenec v olimpijskem enosedu laser standard Nik Pletikos.

Pri dekletih v razredu laser radial je vodstvo prevzela Nizozemka Marit Boumweester, sicer srebrna jadralka iz Pekinga. Dobro je šlo tudi Slovenki Kim Pletikos, ki je z enajstim in sedemnajstim mestom trenutno na dobrem 19. mestu.

Na fotografiji Maks Vrščaj. Foto: Petar Prkić; Romeo Podlogar, generalni sekretar JZS

Komentarji