V petek se je nad Kvarnerjem razvila nevihta, ki je povzročila mnogo težav nepripravljenim navtikom. Razvoj nevihte si lahko ogledate v fotogaleriji: Nevihta nad Krkom.

V petek popoldne se je nad otokom Krkom razvila nevihta. Številni nepripravljeni navtiki so imeli obilo težav, nekateri so komaj rešili svoja življenja.

Štiričlanska nemška družina z dvema mladoletnima otrokoma, je z manjšim plovilom plula v Velebitskem kanalu. Iz Paškega zaliva so pluli proti Rudelič dragi, kjer jih je presenetila močna burja. Ker s plovilom niso uspeli  kljubovati močnemu vetru in valovom, so se zatekli na greben Šestakovci od koder so poklicali pomoč. Ker so v centru za iskanje in reševanje na morju uvideli, da je družina v življenjski nevarnosti, so prekinili drugo reševalno akcijo in s plovilom odpluli proti družini. Do njih so pripluli šele ob 22:39 uri. Zaradi izjemno slabih vremenskih razmer, so jih le s težavo uspeli vkrcati na plovilo luške kapitanije. Družino so nato odpeljali v Rudelič Drago in se takoj vrnili v drugo reševalno akcijo.

V težave v Velebitskem kanalu je zašel tudi šestdesetletni domačin iz kraja Lukovo Šugarje, ki ga je prav tako presenetila močna burja. Ker mu je odpovedal motor, ga je začelo nositi proti otoku Pagu. Poizkušal si je pomagati z vesli, vendar mu je eno padlo v vodo. Z preostalim si je pomagal, da se je privlekel do obale otoka Paga, kjer se je rešil iz svojega plovila, ki pa ga je žal razbilo na skalah. Iz bližnje vasi je sporočil, da se je rešil in ni v življenjski nevarnosti.

V eni reševalni akciji smo bili vključeni tudi sami. V zalivu Konobe na otoku Krku, kjer smo opazovali razvoj nevihte (Fotogalerija: Nevihta) je ob 15.00 uri pričelo močno pihati. Plovilu dolžine 5,5 s tričlansko nemško posadko je popustilo sidro. Preden so opazili, da jih hitro nese na skale, je bilo že prepozno, da bi vžgali motor in izpluli iz zaliva. Naslednji val bi jih vrgel na skale. V zadnjem trenutki smo uspeli na njihovo plovilo privezati vrv in jih potegniti na naše plovilo. Tu jim je v miru uspelo spustiti nogo motorja, vžgati motor in odpluti proti Puntarski dragi. Naslednji dan so nas v istem zalivu prijetno presenetili in do nas priplavali s steklenico šampanjca.

Spremljajte vremenske napovedi in spremembe vremenskih razmer.