Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

V italijanskem Loanu se je včeraj zaključila prva regata iz letošnje serije Audi tron Sailing Series za Melges 32. Nastopilo je 18 ekip iz Italije, Monaka, ZDA, Nemčije, Rusije, Japonske, Švedske in Turčije. V ekipi monaške jadrnice G-Spot v letošnji sezoni jadra tudi član JK Pirat Branko Brčin, ki je svojo ekipo z dobrimi taktičnimi odločitvami pripeljal do skupnega petega mesta.

Serija regat Audi tron je namenjena floti zelo tekmovalnih monotipnih jadrnic razreda Melges 32, ambiciozne posadke pa v svoje vrste privabljajo vsako leto več vrhunskih profesionalnih jadralcev. V letošnji sezoni so med zvenečimi imeni olimpijec Jordi Calafat (Torpyone), America's Cup jadralec Francesco Bruni (STIG), olimpijec in udeleženec regate Volvo Ocean Race John Kostecki (Inga from Sweden 3), vrhunski imeni iz sveta taktikov Vasco Vascotto (Robertissima) in Nicola Celon (Wilma), dvakratni svetovni prvak v jadralskem dvobojevanju Andy Horton (Synergy GT), trikratni zmagovalec sezone RC44 na Aqui Cameron Appleton (Hedgehog), Jonathan McKee, zlati in srebrni olimpijec in nekdanji jadralec na Luna Rossi (Delta) in številni drugi. Zato ni čudno, da je flota zelo izenačena, boji za vsak čevelj morja pa neusmiljeni.

Tridnevno regato so jadralci začeli v petek, ko jih je pričakal lahen in nestabilen veter, v katerem so odjadrali tri plove. V zahtevnih pogojih se je najbolje znašla Margherita, drugi je bil STIG in tretji Hedgehog, Brčinov G Spot je bil odličen četrti. Zahtevno polje je bilo pretrd oreh celo za nekatere najboljše, Robertissima (Grinover-Vascotto), Inga From Sweden 3 (Goransson-Kostecki) in Synergy GT (Zavadnikov-Horton) so se uvrstile v drugi del lestvice.

Drugi jadralni dan je še nekoliko premešal štrene, saj je Robertissima pokazala prave barve in po šestih odjadranih plovih je bilo razmerje moči med prvimi tremi v prid STIG-u, na drugo mesto se je povzpela Robertissima, Margherita je bila tretja. V nedeljo se je veter razpihal do štiridesetih vozlov, v sunkih tudi čez, in flota je ostala na kopnem. Sobotni rezultati po šestih odpeljanih plovih so tako obveljali kot uradni. Prepričljivo zmago je slavila ekipa STIG (Alessandro Rombelli/Francesco Bruni, 11 točk), druga je bila Robertissima (Roberto Tomasini Grinover/Vasco Vascotto, 18 točk) in tretja Margherita (Roberto Mazzucato/Gabriele Benussi, 27 točk). Na peto mesto se je uvrstila G-Spot (Giangiacomo Serena di Lapigio/Branko Brčin, 29 točk).

Branko Brčin, ki je lani jadral na Audi E-Tron F.lli Giacomel, je v letošnji sezoni zamenjal posadko in postal del ekipe G-spot lastnika in krmarja Giangiacoma Serena di Lapigia. Ta je na Melgesih 32 začel nekoliko resneje jadrati šele pred dvema letoma, zato je peto mesto v prvi letošnji regati, še posebej glede na izjemno močno konkurenco, zelo lep dosežek in dobra popotnica za uspešno nadaljevanje sezone.

Branko Brčin: »Letošnjo sezono sem začel z menjavo ekipe, iz posadke Audi E-Tron sem prestopil v ekipo G-Spot. To je dokaj nova ekipa, ki je leta 2013 najela jadrnico, lani pa izpeljala svojo prvo sezono. Letos sva ekipo okrepila dva nova člana. Preko zime smo opravili nekaj testov in treningov in na prvo regato prišli dobro pripravljeni. Regata je bila tokrat težka, v petek je bil veter šibek in je zelo obračal, v soboto so bili pogoji sicer boljši, imeli smo ugoden veter moči 10-14 vozlov, žal pa nam je nedeljsko jadranje odpadlo zaradi premočnega vetra moči prek 40 vozlov. Startne linije so bile kratke, zato je bil dober startni položaj zelo pomemben, pa seveda pravilno jadranje v nadaljevanju regate. Čeprav je ekipa relativno nova, imamo za letos ambiciozne načrte in čeprav bo težko, smo si za cilj zadali uvrstitev med najboljših pet v skupnem seštevku.«

Naslednja regata za Melges 32 bo v italijanskem Portoveneru od 15. do 17. maja.

Komentarji