Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Ekipa Brunel s skipperjem Bouweom Bekkingom je kot prva zaključila sedmo etapo regate Volvo Ocean Race.

Regata Volvo Ocean Race se je vrnila v Evropo. Iz Amerike je najhitreje priplula ekipa Brunel. V portugalsko Lizbono so pripluli v jutranjih urah. Za plovbo preko Atlantika so potrebovali zgolj 9 dni  11 ur 9 minut in 49 sekund. S hitro plovbo so njihovi upi za prvmo mesto v regati še realni. Nizozemska ekipa MAPFRE je le 22 minut za zmagovalci preplula ciljno črto. Ekipa Dongfeng, ki je vodila velik del etape je zaključila kot četrta za ekipo Alvimedica. Za ostali so zgolj 55 sekund in tako izgubili stopničke sedme etape. Kljub preplutim 2800 navtičnim miljam so bile razlike izjemno majhne. Ekipa Abu Dhabi, ki je priplula kot peta je zaostala 2 uri in 15 min za vodilnimi, zadnja, ekipa SCA pa je priplula še 2 uri in 8 minut kasneje.

Po zaključeni sedmi etapi je še vedno v vodstvu ekipa Abu Dhabi Ocean Racing. Pred ekipo Brunel imajo prednost petih točk. Pred jadralci sta še dve etapi. Iz Lisbone proti Lorientu v Franciji in nato do Gothenburga na Švedskem. V zadnjih dveh etapah se jim bo pridružila ekipa Vestas Wind, ki je uspela popraviti svojo jadrnico v rekordnem času. Spomnimo se, da je ekipa Vestas Wind nasedla na atolu v Indijskem oceanu 29. novembra 2014. Močno poškodovano jadrnico so nato odpeljali v Italijo, kjer so jo pripravili za zaključek regate. Celotna ekipa s skipperjem Chrisom Nicholsonom se veseli ponovnega nastopa.

Trenutna skupna razvrstitev po zaključenih 7 etapah:

1) Abu Dhabi Ocean Racing 16 točk,
2) Dongfeng Race Team 21,
3) Team Brunel 22,
4) MAPFRE 26,
5) Team Alvimedica 27,
6) Team SCA 41,
7) Team Vestas Wind (Denmark) 52 (DNS).

Sedma etapa:

1. Brunel 09d 11ur 09m 49s
2. MAPFRE 09d 11ur 31m 39s
3. Alvimedica 09d 12ur 50m 49s
4. Dongfeng 09d 12ur 51m 44s
5. Abu Dhabi Ocena Racing 09d 13ur 24m 34s
6. SCA 09d 15ur 32m 38s
7. Vestas Wind – ni štartala

Utrinki z zadnjega dela plovbe - video


Komentarji