Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

V Haifi v Izraelu se je s prvimi plovi začelo svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. SP470Na regatnem polju se obetajo zanimivi jadralski boji, saj se bo na startni liniji zbrala večina najboljših jadralk in jadralcev razreda. Na svetovnem prvenstvu bodo podelili tudi naslednje olimpijske vozovnice za Rio 2016, na voljo bo še šest olimpijskih norm v moški konkurenci in tri v ženski. V ženski konkurenci je na startni listi prvenstva 42 posadk iz 23 držav.

V ženski konkurenci jadralke jadrajo v eni floti, danes so v vetru, ki je pihal s hitrostjo od 7 do 14 vozlov izpeljali dva plova. Tina Mrak in Veronika Macarol sta zaradi tehničnih težav in slabih startov prvenstvo nekoliko slabše začeli, v prvem plovu sta v cilj prijadrali na 34. mestu, v drugem plovu pa sta zabeležili še šesto mesto in sta po prvem dnevu na skupnem 21. mestu.

Veronika Macarol je ocenila prvi dan svetovnega prvenstva: “Prvi dan regat se nama ni najbolje izšel. Današnjega dneva nisva izkoristili, kot znava, saj nama taki pogoji za jadranje ležijo. Razlog današnjega slabega jadranja so bili predvsem starti. Ker sva bili po prvem startu v zamudi, sva bili prisiljeni izvesti obrat in ker se nama ni uspelo odmakniti od jadrnice, ki je imela prednost, naju je protestirala. Naredili sva dva obrata in kmalu zatem je Tini počil pasek za visenje in je padla v vodo. Zaradi vseh teh napak in tehničnih težav sva ostali čisto zadaj in so se vse jadrnice že precej oddaljile, prvo regato sva tako končali na 34. mestu. Tudi v drugi regati nisva najbolje startali, spet sva zamujali. Prvo bojo sva obrnili kot dvajseti, v krmo pridobili par mest in regato končali na 6. mestu. Sedaj sva izgubili bonus in od tu naprej si ne smeva v naslednjih regatah privoščiti nobene napake več. Jutri bova morali drugače nastopiti že na startu, pokazati zobe ter odvoziti regato, kot najbolje znava. Napovedan je nekoliko šibkejši veter.”

Tudi trener Tomaž Čopi ni zadovoljen z današnjim dnem: “Tako kot sem punci opozoril, tako je na koncu tudi bilo. Starti v težkih pogojih in pri takšnem številu jadrnic na eni liniji je najpomembnejša stvar v regati. Seveda tudi druge vrline so pomembne, ki pa jih sicer znata, vendar tudi to danes ni šlo! Zato je rezultat, kakršen je.”

V vodstvu po prvem dnevu sta Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, ki sta prvenstvo začeli z dvema zmagama. Na drugem mestu sta Nizozemki Afrodite Kyranakou in Anneloes Van Veen, tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance.

Jadralke se bodo do petka pomerile še v osmi plovih, v soboto pa najboljših deset posadk čaka še regata za medalje.

Vir: JZS.si

Komentarji