Nizozemska ladjedelnica Walth Boats slovi po svojih brezčasnih gliserjih z visoko mero individualnosti, vrhunsko kvaliteto, tehnologijo in izjemnimi plovnimi lastnostmi.

Gliserji Walth so izdelani iz lesa. Uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, ki jim zagotavlja trdnost, izjemne plovne lastnosti in brezčasnost. Vsak njihov izdelek bo nedvomno navdušil vsakega ljubitelja lesenih plovil.

Izdelava vsakega čolna je individualizirana do zadnjega detajla. Vsak naročnik lahko proces izdelave svojega novega plovila spremlja od začetka do konca. V podjetju ne želijo, da je nakup njihovega plovila le največ, kar je možno dobiti za denar, temveč je to plovilo, ki je izdelano za vsakega kupca posebej. Različnih opcij je zato praktično neskončno in kupec lahko sodeluje že pri samem oblikovanju čolna.

Trenutno v podjetju gradijo tri dolžine plovil. Kupci lahko izbirajo med modeli 800, 900 in 1075.

Prvo plovilo so v ladjedelnici izdelali leta 2002. Walth 800 so bile uresničitev sanj Snoeka Jachtbetimmeringerja. Lepo zaokrožene linije plovila izdelanega iz mahagonija in detajli iz nerjavečega jekla, mu dajejo eleganco in brezčasnost. Pod motornim pokrovom manjših modelov je eden, pri največjem modelu pa dva motorja, ki lahko gliser poženeta do hitrosti 75 vozlov. Udobna potovalna hitrost pa znaša 40 vozlov.

Plovila Walth so verjetno največ, kar lahko pričakujemo od lesenega plovila.  Pri izdelavi vsakega se držijo najvišjih standardov. Za zagotavljanje trdnosti trupa in njegovo dolgotrajno rabo jih gradijo s pomočjo laminacije. Dno ima obliko globoke črke V in je izdelano iz dveh slojev vezanega okouminega lesa, ki je več ko 10% lažji od ostalih vrst lesa, ki se uporablja v navtiki. Tretji, zunanji sloj je izdelan iz sipo mahagonija, krovi pa so obloženi z tikovino. Vetrobransko steklo daje plovilu unikaten retro izgled. Na komandno ploščo so nameščeni merilci, ki slog plovila dobro dopolnjujejo. Prednja sedeža sta pritrjena na nosilce iz nerjavečega jekla. Opremljena sta z električnimi motorji, s katerimi ju lahko nastavljamo za kar najbolj udobno plovbo.

Tla v kokpitu so obložena z tikovino. Pod njim so nameščeni rezervoarji za vodo in gorivo. Motorni pokrov odpremo in zapremo s pritiskom na gumb. Pod pokrovom motorja se skriva  Mercruiser 377 MAG V8 osem valjni bencinski motor. Za prenos moči skrbi Mercruiser bravo 3 pogonska peta, ki zagotavlja hitro pospeševanje ter udobno in hitro plovbo. Walth 800 brez težav požene do hitrosti 53 vozlov.

Walth 900 ima nekoliko večji motor. 8.2 litrski Mercruiser MAG H.O. V8 požene plovilo do 57 vozlov oziroma 105 km/h. Največji model Walth 1075 poganjata dva motorja MerCruiser 8.2 MAG H.O V8. Pri polni moči bosta gliser pognala vse do hitrosti 75 vozlov oziroma 138 km/h, kar bo zadostovalo za največje adrenalinske užitkarje.

Fotogalerija: Walth Boats

Walth boats from Kanish Media on Vimeo.