Videoposnetek je nastal med reševanjem Ladje MS Taipan, ki so jo meseca aprila 2010 zajeli somalski pirati. Reševalno akcijo je izvajala Nizozemska mornarica.

Reševalna akcija je bila ena izmed uspešno izvedenih akcij proti organiziranemu piratstvu. Specialna enota Nizozemske mornarice se je s helikopterjem spustila na ladjo MS Taipan in reševanje talcev in ladje je bilo podobno filmu Jamesa Bonda.

Ladjo je zajelo 10 somalskih piratov oboroženih do zob. 15 članska nemška posadka je uspela pravočasno ugasniti motorje in zaustaviti ladjo. Skrili so se v vrano kabino na ladji in preko radijske postaje poklicatl na pomoč. Na klic se je odzvala Nizotemska fregata Tromp. Ladjo je našla približno 560 nmi od somalske obale. Ko so pripluli v bližino, so se najprej hoteli s pirati dogovoriti, vendar pogovori niso bili uspešni. S helikopterjem so poleteli proti ladji in si z močnim ognjem proti komandnemu mostu, na katerem so bili pirati, uspeli pridobiti maneverski prostor, da so lahko pristali na ladji. Iz helikopterja se je izkrcala specialna enota in v bliskoviti akciji uspela zajeti pirate in rešiti ladjo.

Kljub temu, da se je komandni most ladje močno poškodovan v strelskem obračunu, je kapitanu ladje uspelo prižgati motorje in odpluti v Djibuti, kamor so bili prvotno tudi namenjeni. Nizozemska mornarica je zajela vseh 10 somalskih piratov, ter jih prevzela na svojo ladjo. V akciji je bil poškodovan le en pripadnik Nizozemske mornarice.

Vir: www.vesselfinder.com, www.youtube.com