Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Tokratni praznični konec tedna potekata kar dve tradicionalni regati, ki sta na slovensko obalo pritegnili več kot 700 jadralk in jadralcev iz številnih evropskih držav. V Izoli so danes organizatorji iz Jadralnega kluba Burja izpeljali prvi dan regate »Izola Spring Cup«, ki jo organizirajo že devetindvajset let zapored. Več kot dvesto jadralk in jadralcev iz Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Črne gore, Latvije, Slovaške, Madžarske, Egipta in Slovenije se bo od danes do nedelje za čim boljše uvrstitve pomerilo v olimpijskem razredu laser, razredu laser radial ter mladinskih prehodnih razredih laser 4.7 in 420.

V olimpijskem razredu laser je po treh odjadranih plovih v vodstvu slovenski jadralec Matej Valič (JK Jadro Koper), na drugem in tretjem mestu sta Avstrijca Herwig Baumel in Claus Dapeci. V konkurenci 25 jadralcev sta še dva Slovenca, Maks Vrščaj (WSC Črnomelj) na devetem mestu in Liam Orel, za katerega je to krstni nastop v tem razredu pa na 12. mestu.

V razredu laser radial je v vodstvu Italijanka Isabella Filippo (SVOC), na drugem mestu je Slovak Miroslav Baran (YC Martin), na tretjem mestu pa je še ena Italijanka Giulia Legissa (SNPJ). V konkurenci 85 jadralk in jadralcev je najvišje uvrščeni Slovenec Jure Medved (BD Ranca) na osmem mestu.

V razredu laser 4.7 je po današnjem dnevu v vodstvu Hrvatica Karla Savar (YC Zagreb), na drugem mestu je Madžar Zoltan Veisse (MVM SE), na tretjem mestu pa še ena Hrvatica Jana Jelčič (YC Zagreb). V konkurenci 47 jadralk in jadralcev sta po treh odjadranih plovih v deseterici dva Slovenca, in sicer Taš Kolman (JK Burja Izola) na petem mestu in Maj Musa Olivieri (JK Olimpik) na osmem mestu.

V razredu 420 so najbolje začeli Nemci, na prvem mestu sta Lennart Kuss in Paul Arp (WSC), drugi sta Jolanda Lene Muller in Arvid Jannes Muller (Greifswalder Yachtclub), tretji pa Sofie Schone in Line Johanna Thielemann (SYC). Edina slovenska predstavnika sta Matija Kocjančič in Veronika Franič (JK Olimpik).

Vir: JZS.si

Komentarji