Poletnega julijskega večera je pet gostov z 68m jahte »Lady Cristine« rezerviralo mizo za večerjo v restavraciji Bourbon v mestu Polače na otoku Mljetu.

Ni običajno da gledamo na mizo drugih v restavraciji, vendar tokrat je situacija nekoliko drugačna. Pet gostov je namreč po večerji prejelo listek (ne račun) z zneskom 26.604 HRK (3600 EUR). Da je restavracija na otoku nekoliko dražja kot na kopnem, smo že navajeni. Da je še nekoliko dražje v Nacionalnem parku Mljet, bi tudi razumeli, da pa je znesek za večerjo, ki ni bila nič posebnega, tako velik, pa si tudi predstavljati ne moremo. No ampak zgodilo se je.

Gosti so si iz jedilnika izbrali domače specialitete. Pet porcij dimljene nonine tune, pet hobotnic izpod peke, pet mešanih buzar iz školjk in nekaj porcij jedi imenovane »jagenjčkova rapsodija«. Poleg hrane so si privoščili tudi dve steklenici belega in eno rdečega vina.

No če seštejemo cene teh jedi, nam ni jasno zakaj je znesek znašal 26.600 HRK. Ko pa pogledamo listič, ki ni račun, pa nam je jasno. Steklenico rdečega vina je stala neverjetnih 21.000 HRK. No poglejmo si tudi ostale postavke na lističu. Cena couverta znaša kar 140 HRK (19 EUR) na osebo, jedi ki so jih plačali in dve steklenici vina skupaj 5.604,00 HRK (750 EUR). Zakaj govorimo o lističu in ne o računi. Na Hrvaškem morajo že od lanskega leta izdajati fiskalne račune na kateri so navedeni podatki o ponudniku, storitvah, obračunanem davku in identifikacijski številki računa. No tega na računu ni. Manjka obračunani davek, manjka potrditev fiskalnega računa in seveda tudi davčna številka ponudnika. No na koncu pa prav nesramno piše: »To ni račun. Služi le kot vpogled v znesek, ki ga morate plačati.«

Novinarji v Slobodni Dalmaciji so šli korak dlje in zadevo raziskali. Gosti z jahte pri sebi niso imeli dovolj gotovine in so se morali vrniti na jahto in del zneska poravnati s kartico. 15.000 HRK so plačali z gotovino, preostanek s kartico. Samemu gostilničarju se niso hoteli pritoževati, so pa svoje začudenje razložili odvetniku v Splitu. Le ta je povedal, da ostali zneski na računu niso problematični, znesek za steklenico vina pa jim je enostavno prevelik. Če pogledamo običajne cene vin v hrvaških obmorskih gostilnah, se steklenice vina pričnejo pri 140 HRK, kvalitetnejša stanejo med 350 in 400 HRK, posebni letniki in posebne trgatve pa dosežejo ceno vse do 2200 HRK (300 EUR).

Odvetnik gostov je lastniku gostilne napisal vljudno pismo, da naj razliko denarja vrne v roku treh dni. V kolikor se ne bo odzval, pa bo moral za svojo stranko pričeti s pravnim postopkom in ga tudi prijaviti davčni upravi.

Na novinarsko vprašanje je povedal, da je steklenica, arhivsko vino iz leta 1993. Da je od vinarja odkupil sedem steklenic in da so v gostilni ponosni, da so uspeli prodati takšno vino. Nikakor mu ni jasno, kako lahko gosti zahtevajo povračilo denarja.

No steklenico so prodali na predlog natakarja, ki pa jim ni omenil koliko vino stane niti jim ni prinesel vinske liste. Ko so ga prosili, če jim lahko pošlje kopijo cenika, se ni odzval.

Novinarji so opravili še korak več. Povprašali so lastnika vinarne Miloš, koliko stanejo njegova vina. Vino Stagnum pri njemu stane 168 HRK brez DDV. V restavracijah dosega ceno med 380 in 400 HRK. Dobri letniki, kot je bilo na primer 2003 dosežejo ceno 350 HRK v restavracijah do 500 HRK. Dotično arhivsko vino, letnik 1993 naj bi se pri njem prodajal za 2200 HRK v restavraciji pa naj bi dosegal ceno okrog 7500 HRK (1000 EUR).

Glede na to, da lastnik gostilne Bourbon, Vicek Sršena, še ni odgovoril na odvetnikovo pismo, bo razplet zgodbe verjetno še zanimiv.

Vir: www.slobodnadalmacija.hr