Francoz Jean-Jacques Savin je prečkal Atlantski ocean v sodu.

Naj bo še tako neverjetno, a 71-letnemu Francozu je uspelo prečkati Atlantski ocean kar v sodu.

Jean-Jacques Savin je svoje plovilo – sod izdelal v ladjedelnici v kraju Ares na jugozahodu Francije. Da bi njegovo plovilo preneslo surove sile, ki jim bo izpostavljen pri prečkanju Atlantika, je uporabil vezano ploščo, ki jo je dodatno okrepil s smolami. Končni izdelek meri 3 m v dolžino in ima premer 2,10 m. V njem si je uredil ležišče, priročno kuhinjo in varnostno opremo. Namestil si je tudi solarni panel za pridelavo električne energije, ki jo je potreboval za komunikacijo in GPS-napravo.

Za prečkanje Atlantika ni uporabil nobenih pogonskih sredstev

Francoz se je na pot podal s Kanarskih otokov. Plovilo ni bilo opremljeno z nobenim pogonskim sredstvom. Ni imel ne vesel, ne motorja, ne jader. Za prečkanje oceana je uporabil le pasate, vetrove, ki pihajo v zimskem času iz vzhoda proti zahodu.

Prečkanje mu je uspelo po 122 dneh in 9 urah. Med plovbo je v oceanu pustil več plovk, ki bodo oceanografom pomagala pri analizi morskih tokov, ter redno pošiljal svoje pozicije.

Plovba preko oceana ni bila poceni. Stala naj bi okrog 65.000 evrov. Denar je delno zbral sam, dobršen del pa je prispevala francoska sodarska industrija.

Jean-Jacques Savin je svojo pot preko oceana opisal z besedami: »To je bilo prečkanje oceana, ko človek ni kapitan svojega plovila, temveč potnik na oceanu.«

S svojim podvigom je postal prvi človek, ki je prečkal Atlantik brez pomoči jader, motorja ali lastnega pogona.