Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Ameriški poslovnež Victor Vascovo se je s podmornico Challenger Deep, potopil v najglobljem delu sveta in dosegel rekordno globino.

Victor Vascovo je ustanovitelj in investitor raziskovalne organizacije The Five Deeps Expedition. Upokojeni oficir Ameriške mornarice se je 28. aprila s svojo podmornico potopil v Marianas Trench, jarek v Pacifiku, kjer globine sežejo vse do 10994 m. Potopil se je v Vzhodni bazen in dosegel neverjetno globino 10.928 m, kar je le 66 m manj od največje globine na zemlji. Dno oceana v tej skrajni globini je opazoval kar 248 minut s čemer je postavil še drugi rekord za najdaljše bivanje na takšni globini. Victor je potreboval 3,5 ure za spust na morsko dno in nato še 3,5 ure za dvig na površje.

Nova dosežena globina je predhodni rekordni dosežek izboljšala za 16 metrov. Zadnji obisk teh globin je opravil slavni filmski režiser James Cameron, ki se je leta 2012 potopil do globine 10.908 m. Prejšnji rekord, ki je znašal 10.912 m, sta davnega leta 1960 postavila Don Walsh in Jacques Piccard. Don Walsh je bil prisoten tudi pri tokratnem poizkusu Victorja Vascova. Kot član na podporni ladji na površini je skrbno opazoval ta izjemni potop.

Potop osupnil znanstvenike

Kljub ogromnemu pritisku in popolni temi na tej globini, je Vascovo posnel številna bitja, med katerimi so odkrili več novih, do sedaj še nepoznanih vrst. Dr. Alan Jaimson, ki je bil vodilni znanstvenik potopa, je dejal, da so po ogledu fotografij in videa ostali brez besed. Videli so nove, do sedaj nepoznane oblike življenja.

Odpravo The Five Deeps Expedition je posnela snemalna ekipa Atlantic Productions in bo predvajana kot pet delna nadaljevanka na programu Discovery Channel. Točnega pričetka serije še niso določili, predvidoma pa bo na sporedu konec letošnjega leta.

In za konec še zaskrbljujoča novica

Na rekordni globini so žal našli tudi plastično vrečko.

Komentarji