Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Prejšnji teden smo v članku Slavni Rambo – Rocky oziroma Sylvester Stallone jadra po Jadranu pisali o jahti, ki jo je najel Sylvester Stallone. Za najem je odštel skromnih 133.000 EUR na teden brez dodatnih stroškov. Tokrat pa si lahko preberete, katere jahte so najdražje med najdražjimi in lahko njihov tedenski najem znaša tudi več kot 1.000.000 EUR.

Aquila 

»Aquila« je najdaljša jahta, ki je bila zgrajena v Ameriki vse od leta 1930. V dolžino meri 85.6 m in 14.3 v širino. Udobje nudi 12 osebam, ki imajo na voljo osem sob. Zanje skrbi 28 članska posadka. Opremljena je z dvema motorjema z 3300 KM in ima potovalno hitrost 15 vozlov. Zaradi stabilizatorjev, ki omogočajo plovbo brez nagibanja, si lahko gosti v miru ogledajo film v kinodvorani, ki je opremljena s prostorskim zvokom, si privoščijo masažo v enem izmed dveh masažnih salonov, se sprostijo v jacuzziju ali v telovadnici. Ker je plovilo opremljeno s številnimi vodnimi igračami, je na krovu tudi usposobljena ekipa, pri kateri boste lahko opravili veljaven izpit za uporabo vodnih skuterjev in drugih plovil. Superjahta pluje med Karibskim in Bahamskim otočjem.

Plovilo: Aquila
Leto izdelave: 2010
Dolžina: 85,6m
Motorji: 2x MTU 3306 KM
Potovalna hitrost: 15 vozlov
Področje križarjenja: Karibsko in Bahamsko otočje
Cene tedenskega najema: 980.000 EUR

Cloud 9

»Cloud 9« je prvič zaplula v letošnjem letu. Izdelana je bila v ladjedelnici CRN v italijanski Anconi. V dolžino meri 74m v širino 13,5 in lahko sprejme do 12 gostov. Za udobje na krovu in varno plovbo skrbi 22 članska posadka. Na krovu je lepotni in frizerski salon z izvlečnim balkonom, bazen in jacuzzi, Tappanyaki bar na sončni ploščadi, fitness, pristajalna platforma za helikopter in še bi lahko naštevali. Ker se lastniška kabina nahaja na zgornjem krovu, do nje vodi dvigalo iz salona plovila. Jahta je opremljena z »Zero Speed« stabilizatorji, ki zagotavljajo mirno plovbo in mirovanje plovila na sidru. Poskrbljeno je tudi za številne vodne aktivnosti. Pomožno plovilo meri kar 31 čevljev oziroma 10 m. Za navdušence nad smučanjem na vodi, je na krovu Master Craft X20, ki je profesionalno plovilo za vleko smučarja na vodi. Za jadralne navdušence je na voljo katamaran 420 Evoque, za tiste z veliko količino adrenalina pa Yamaha Superjet Waverunner, trije Yamaha VX cruiser Ho in še bi lahko naštevali.

Plovilo: Cloud 9
Leto izdelave: 2017
Dolžina: 74m
Motorji: 2x Caterpillar 2682 KM
Potovalna hitrost: 12 vozlov
Področje križarjenja: Zahodni Mediteran
Cene tedenskega najema: 896.000 EUR

Indian Empress

»Indian Empress« je ena najdaljših jaht, ki jo lahko najamete. V dolžino meri 95m, njena širina znaša 14.6. Na krovu je skupno 17 kabin. 12 gostom je namenjeno 17 kabin in 33 članov posadke. Jahta je bila zgrajena leta 2000 v nizozemski ladjedelnici Oceanco, v letu 2015 pa so jo generalno obnovili. Poganjajo jo kar trije motorji z močjo 9130 KM. Potovalna hitrost te velike lepotice znaša 14 vozla. Lastniku ni namenjena le kabina, temveč ima svoj krov. V kolikor se odloči organizirati zabavo, je na jahti dovolj prostora, kjer lahko elegantno pogostijo do 24 oseb. Na krovu sta dva pomožna čolna dolžine 8m, ki ju poganjata motorja z močjo 260 KM, Zodiac s 25 Km, štirje Yamaha Waverunners motorji po 11 KM, štirje SeaBob-i, oprema za potapljanje, vodne smuči, wakebordi,… Za tiste, ki se še niso potapljali je na krovu tudi licenciran inštruktor potapljanja.

Plovilo: Indian Empress
Leto izdelave: 2000 (2015)
Dolžina: 95 m
Motorji: 3x MTU 9130 KM
Potovalna hitrost: 14 vozlov
Področje križarjenja: Mediteran
Cene tedenskega najema: 750.000 EUR

Maltese Falcon

»Maltese Falcon« je najdražja med jadrnicami. Leta 2006 so jo zgradili v ladjedelnici Perini Navi v Turčiji. Jadrnica je prejela številne nagrade za izjemen design, tehnološke inovacije in luksuz brez kompromisov. V dolžino meri 88 m v širino pa 12.9 m. Kljub svoji velikosti ima le šest kabin za dvanajst gostov. Za varno jadranje skrbi 17 članska posadka. Z jadri ni veliko dela, saj se dvigujejo in spuščajo na pritisk gumba. Opremljena je z kinom pod zvezdami. Velik projektor izkorišča spodnji dej jadra za projekcijo filma. Ker je opremljen s številnimi plovili za zabavo na vodi, je na jahti tudi uradni izobraževalni center za opravljanje izpita za uporabo teh igrač. Med njimi lahko omenimo 10 m dolg pomožni čoln, ki ga poganja motor s 435 KM,številni vodni skuterji in celo dve jadrnici tipa laser.

Plovilo: Maltese Falcon
Leto izdelave: 2006
Dolžina: 88 m
Motorji: 2 x Deutz 1499 KM
Potovalna hitrost: 16 vozlov
Področje križarjenja: Mediteran
Cene tedenskega najema: 440.000 EUR

Vertigo

Najdražja med klasičnimi jadrnicami je jadrnica z imenom »Vertigo«. Leta 2011 jo je zgradila  ladjedelnica Alloy Yachts z Nove Zelandije. V dolžino meri 67,2 m in ima 5 Kabin. Štiri imajo dvojo posteljo, ena pa dve ločeni. Po potrebi lahko dodajo še dve ležišči tako, da lahko jadrnica skupno sprejme 12 gostov. V poletnem času križari po zahodnem Mediteranu, v zimskem pa po Karibih. Kljub temu, da gre za jadrnico, je le ta opremljena z dvema motorjema Caterpillar, ki razvijeta po 1450 KM. Na krovu je 8m dolg pomožni čoln s snemljivo streho, dva 6m dolga gumenjaka z motorjema po 150 KM, dve jadrnici, več kajakov in podobno. Za fizično bolj aktivne so na krovu tudi SUPi, kolesa, oprema za potapljanje, vodne smuči in wakebordi in podobne igrače. V notranjosti je na voljo več velikih televizorjev, računalniki, kamere, projektorji, Wi-Fi povezava, dva telefonska priključka in še bi lahko naštevali.

Plovilo: Vertigo
Leto izdelave: 2011
Dolžina: 67,2 m
Motorji: 2 x caterpillar 14zo KM
Potovalna hitrost: 13 vozlov
Področje križarjenja: Mediteran + Karibi (zimska sezona)
Cene tedenskega najema: 325.000 EUR

Komentarji