Mesto Cres na istoimenskem otoku bo leta 2021 dobilo novo luko.

Razširitev mestne luke Cres so obljubljali že pred leti, sedaj pa se je končno premaknilo. Uradno so predstavili plan povečanja luke, ki bo mestu in otoku omogočila boljšo povezanost s celino in drugimi bližnjimi otoki.

Luka bo dobila nov valobran, ki bo v dolžino meril 85 m, širok pa bo 6 m. Omogočal bo enostavno in hitro pristajanje linijskih ladij in ščitil dosedanjo luko pred valovi in vetrovi.

Z izgradnjo novega valobrana bo luka dobila več kot 280 m kopnega dela obale. S tem bo omogočen enostaven pristop v luko, tako za plovila, potnike, pešce kot za vozila nujnih služb, kadar bo to potrebno.

Celotna investicija v novo luko bo znašala 39.000.000 HRK (5,3 mio EUR). Večino sredstev bo prišlo iz Evropskega kohezijskega sklada 34.000.000 HRK (4,6 mio EUR), preostalo pa bo prispevala Hrvaška iz državnega proračuna.

Nova pridobitev bo povečala kakovost življenja prebivalcev otoka Cres in bližnjih otokov. Omogočala bo hitrejši razvoj gospodarstva in turizma. Luka naj bi bila zgrajena do konca leta 2021.