Luka Unije - rekonstrukcija

Luka Unije na istoimenskem otoku bo prenovljena še letos.

Valobran in pomol luke na zahodni strani otoka Unije že desetletja ne ustrezata potrebam prebivalstva na otoku in vse večjemu povpraševanju navtičnih turistov. V letošnjem letu naj bi se izvedla posodobitev in povečanje luke, kar bo zagotovilo lažje pristajanje plovil. Obstoječi pomol luke bo podaljšan in povečan v obliki črke T. S tem bo omogočeno lažje pristajanje redne potniške linije, ki povezuje otok z  Malim Lošinjem, Cresom, Reko in PuloOtoku in otočanom bo tako omogočen lažji dostop do delovnih mest in šol v okolici. Povečala se bo integriranost otoka v širšo prometno mrežo, kar bo zagotovilo lažji razvoj otoka.

S povečanjem pomola se bodo povečale tudi kapacitete za privez navtičnih plovil. Do sedaj je bil mogoč privez le za eno do dve plovili, ki sta se lahko bočno privezali v notranjem delu luke. Zunanji (zahodni) del pomola je moral ostati prost in omogočati privez rednim potniškim linijam. Po podaljšanju pomola bo celotni obstoječi del omogočal privez plovil v tranzitu in plovil domačinov.

Celotna investicija rekonstrukcije luke znaša 37.380.922 HRK (5.000.000 EUR). Hrvaška bo iz EU sklada črpala 4.640.000 EUR, sami pa bodo prispevali 360.000 EUR.