Hrvaška je pričela s popuščanjem ukrepov na področju navtike. Zaenkrat lahko le plovila daljša od 24 m vplujejo v vse marine, luke navtičnega turizma in ladjedelnice.

Plovila nad 24 m plujejo brez omejitev

Hrvaška Civilna zaščita je včeraj sprejela odlok, s katerim se popuščajo ukrepi na področju navtičnega turizma. Ta odlok trenutno velja le za plovila daljša od 24 m. Od danes naprej lahko brez omejitev vplujejo v vse luke navtičnega turizma in luke, ki so odprte za javni promet.

Poleg neomejene plovbe lahko ta plovila vplujejo tudi v vse ladjedelnice, kjer bodo izvajali remont oziroma popravila plovil. Minister za notranje zadeve RH je na novinarski konferenci povedal, da je teh plovil res bistveno manj, kot je plovil z dolžino do 24 m, a to je prvi korak k popuščanju ukrepov na področju plovbe in aktivnosti na morju.

Kaj pa plovila do 12 m

Za plovila z dolžino manjšo od 24 m še vedno veljajo ukrepi. Plovba je dovoljena zgolj znotraj občin oziroma znotraj županij, ki so sprostile ukrepe zaradi ugodne epidemiološke situacije. Na območju Istrske županije so možni izplutje, vplutje in običajna plovba. Na območju Primorsko-goranske županije je možna plovba znotraj dveh podregij, na kateri je razdeljena. Plovba je tako mogoča med otoki Krk, Cres, Lošinj in Rab, oziroma druge regije, med Opatijo in Novim Vinodolskim. Za druge otoke in luke na hrvaški obali veljajo pravila, predpisana za to območje, ki so odvisna od epidemiološke situacije.

Za koga vse še veljajo popuščanja

Poleg jaht dolžine preko 24 m lahko po enakih pogojih plujejo še:

  • vse ladje, ki v RH vplujejo zaradi dostave tovora
  • ladje brez potnikov, ki prihajajo v RH zaradi začasnega priveza v hrvaških lukah
  • jahte, barke in ladje v sklopu državnih organov

Upoštevanje proti epidemioloških ukrepov

Vsa plovila, ki se jim dovoljuje vplutje v luke RH, morajo upoštevati splošne protiepidemiološke ukrepe in posebna navodila Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.

Najnovejše informacije za navtike na tej povezavi: