Po dveh mesecih prepovedi prehoda državne meje je od danes dovoljen prehod lastnikom plovil in nepremičnin na Hrvaškem.

Kot smo pisali v članku Hrvaška odpira svoje meje za državljane EU, je hrvaška vlada odprla možnosti za prestop državne meje in ukinila 14-dnevno karanteno za državljane EU. Meje še ne more prestopiti vsakdo. Hrvaški zavod za javno zdravje je izdal priporočila, v katerih je navedel naslednje upravičljive razloge za prehod meje, med katerimi so tudi lastniki plovil in nepremičnin na Hrvaškem.

 

Kdo lahko prehaja mejo brez 14-dnevne obvezne karantene

  • hrvaški državljani lahko prosto vstopajo in izstopajo iz države;
  • dovoljena je vrnitev državljanov EU, državljanov s schengenskega območja v njihove matične države. Velja tudi za njihove družinske člane;
  • zdravstveni delavci, oskrbniki starejših oseb, mejni delavci, prevozniki in drugo prometno osebje, diplomati, policisti, člani civilne zaščite, vojno osebje, ki opravlja svoje funkcije;
  • potniki v tranzitu;
  • osebe, ki imajo poslovne razloge ali drug gospodarski interes, in
  • osebe, ki potujejo zaradi neodložljivih osebnih razlogov (lastniki nepremičnin in plovil).

Pogoji za prehod meje

Za zgoraj navedene osebe se ne odredi 14-dnevna karantena. Osebe bodo ob prehodu meje prejele navodila, po katerih se morajo ravnati 14 dni po prehodu meje, kot so:

  • omejevanje kontaktov z drugimi osebami,
  • opravljanje zgolj najbolj nujnih aktivnosti zunaj kraja prebivališča.

Postopek prehoda meje za lastniki plovil in nepremičnin

  • na mejnem prehodu je treba pokazati dokumentacijo, s katero dokazujejo lastništvo nepremičnine ali plovila, ki se nahaja v Republiki Hrvaški (lahko je tudi dokazilo o leasingu);
  • evidentiranje prehoda pomeni, da je treba navesti naslov, na katerem se nahaja plovilo ali nepremičnina (lokacija priveza), kontaktno telefonsko številko in predviden čas prebivanja na plovilu oziroma v nepremičnini.

Postopek za prehod meje v primeru gospodarskega interesa

  • na mejnem prehodu je treba pokazati dokumentacijo, na kateri je naveden poziv in namen gospodarskega subjekta iz RH, oziroma poziv na poslovni sestanek;
  • navesti je treba naslov in kraj, na katerem se bodo potniki zadrževali in čas planiranega bivanja na Hrvaškem.

Postopek prehoda meje za ostale osebe

Vse druge osebe, ki imajo poslovni razlog, ki se ga ne da predvideti, vendar nimajo ustrezne dokumentacije, lahko svoj prehod državne meje napovedo uzg.covid@mup.hr, ki jim bo odgovoril v najkrajšem možnem času.

Epidemiološki ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati

  1. Število kontaktov z drugimi osebami mora biti minimalno;
  2. Izogibanje fizičnim kontaktom (rokovanje);
  3. Vzdrževati je treba razdaljo minimalno 1,5 m med obrazi oseb;
  4. Redno razkuževanje rok, izogibanje dotikov obraza;
  5. V primeru zadrževanja v zaprtih prostorih zunaj plovila ali kraja prebivališča, nosijo zaščitno masko;
  6. Prvih 14 dni po prihodu na Hrvaško je treba v jutranjem času meriti telesno temperaturo. Če preseže 37,2 °C in kaže bolezenske znake, potem je treba poklicati osebnega zdravnika, če ga nima, pa epidemiologa, ki je odgovoren za območje bivanja. Tujim državljanom lahko pomoč pri kontaktiranju nudi lastnik prebivališča, kjer prebiva oziroma organizator potovanja.
  7. Izogibanje uporabi javnega prevoz, javnim zborovanjem …
  8. Med bivanjem na Hrvaškem morajo osebe same pripravljati hrano oziroma uporabljati dostavo hrane na kraj bivanja.
  9. Plačevanje naj poteka brezgotovinsko (kartice, online ...).

Kaj ravnati v primeru pojava simptomov bolezni

Če se v času bivanja na Hrvaškem pojavijo simptomi bolezni, je treba:

  1. Ostati v kraju bivanja in stanje telefonsko sporočiti organizatorju njihovega potovanja oziroma osebi, pri kateri bivajo.
  2. Ta oseba/organizator potovanja mora obvestiti dežurnega epidemiologa oziroma dežurnega zdravnika. Zunaj delovnega časa mora gostitelj tuje osebe obvestiti nujno medicinsko pomoč oziroma poklicati najbližjo COVID ambulanto.

Ni vse zlato, kar se sveti

Sprostitev meje je hrvaška vlada sprejela v soboto, epidemiološke ukrepe pa je sprejel Zavod za javno zdravje šele v nedeljo. Slovenska vlada še ni reagirala. Še vedno velja uredba, po kateri morate po vrnitvi v Slovenijo ostati v karanteni sedem dni. Slovenska vlada je na včerajšnji tiskovni konferenci (11. maja) napovedala, da razmišlja, da bi ukinila karanteno ob vrnitvi za osebe, ki bodo na Hrvaškem bivale manj kot 72 ur. Do sprejema odločitve veljajo do sedaj veljavna določila.

Preberite tudi: