Hrvaška po skoraj dveh mesecih odpira svoje meje za državljane EU.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović povedal, da so v odlok o začasnem prehodu mej v Republiki Hrvaški vnesli izjeme. Po novem je prehajanje meje dovoljeno vsem državljanom RH in vsem državljanom EU, ki imajo posebne razloge, zaradi katerih morajo prečkati mejo. Med razlogi so poslovni, gospodarski in neodložljivi osebni razlogi.

Vsi, ki bodo prečkali mejo, pa se bodo še vedno morali držati pravil obnašanja, ki jih je predpisal hrvaški zavod za javno zdravje.

Odlok, ki govori o tujih državljanih, velja za državljane EU in njihove družinske člane, državljane tretjih držav, ki imajo prijavljeno dolgotrajno bivališče na osnovi direktive 2003/109/EZ in osebe, ki lahko bivajo na Hrvaškem na osnovi drugih direktiv EU.

Odlok stopi v veljavo z današnjim dnem.

Hrvaška se je pridružila priporočilu, ki ga je izdala Evropska unija, ki državam članicam EU predlaga, da v svojo državo ne spuščajo državljanov tretjih držav do 15. junija 2020. Državljani EU, ki bodo vstopali na Hrvaško, bodo ob prehodu meje dobili natančna navodila, kako se obnašati v državi.

Kaj pa 14 dnevna samoizolacija

Na podlagi tega odloga se 14-dnevna samoizolacija, ki je bila do sedaj obvezna, ne predvideva več. Za to so navedli tudi nekatere razloge. Na primer nesmiselno je nekoga pustiti na poslovni sestanek, nato pa mu onemogočiti, da zapusti mesto, hotel ali kateri drugi namestitveni objekt. Enako bo kmalu veljalo tudi za turiste.

Izjema otok Brač

Na otoku Brač so v zadnjih dneh zabeležili 22 novih primerov okužbe s koronavirusom, zato za otok veljajo posebna pravila. Po otoku se je prepovedano gibati brez posebne e-dovolilnice. Tudi osebe, ki imajo dovolilnico, morajo ostati znotraj prebivališča naslednjih 14 dni po prihodu. Pred pretekom 14-dnevnega roka je otok prepovedano zapustiti. 

S ponedeljkom, 11. maja, se odpirajo bari, kavarne, restavracije in trgovski centri. V ponedeljek, 18. maja, se bodo odprli tudi kinematografi in gledališča. Do takrat bodo jasni še nekateri drugi sprostitveni ukrepi.

 

Omejitev plovbe (od 10.5.2020 ni več nobenih omejitev plovbe)

Plovba za plovila do 24 m je še vedno omejena. Za plovila nad 24 m ni več omejitev. Več o omejitvah preberite na tej povezavi.