Tole je pogled na obalo Long Beach pred Kalifornijo, kot jo je posnel helikopter Ameriške obalne straže. Tankerji so postali plavajoče skladišče za nafto, ki je ne morejo prodati.

Poraba nafte je zaradi epidemije koronavirusa strmo padla. Zmanjšala se je prodaja in posledično tudi cena. Pridelovalci nafte v ZDA imajo neznanski problem, kje skladiščiti nafto, ki jo načrpajo. Zaradi nastalih razmer so prisiljeni kupcem plačevati, da nafto odpeljejo.

Lastniki tankerjev oziroma njihovi operaterji so izkoristili situacijo. Po njihovih napovedih bo število teh plavajočih skladišč še naraščalo. Eden izmed takih operaterjev je belgijsko podjetje Euronav. V njihovi floti je 42 (VLCC) zelo velikih tankerjev, ki lahko skladiščijo po 2 mio sodčkov nafte (1 sodček = 160 l), 25 tankerjev velikosti suezmax, ki lahko tovorijo po 1 mio sodček nafte ter dva mega tankerja, ki lahko tovorita po 3 mio sodčkov nafte. Na svetu naj bi trenutno vsaj 65 tankerjev velikosti VLCC in 38 suezmax služilo kot plavajoča skladišča. Skupna količina nafte, ki naj bi trenutno čakala v plavajočih skladiščih, je preko 160 mio sodčkov, kar je svetovni rekord.

Tankerji se ne kopičijo zgolj pred obalo ZDA. Polna skladišča nafte so še na Bližnjem vzhodu, v Singapurju in Južni Afriki.