Letošnje leto (8.4.2020) je Hrvaška sprejela nov zakon o turistični taksi za navtike (Ali lahko pričakujemo ukinitev oderuške turistične takse za plovila). Na podlagi zakona so 26.6.2020 sprejeli tudi pravilnik, (vse o pravilniku v članku: Turistična taksa za navtike na Hrvaškem v 2020 v katerem so navedene posebne cene zaradi koronavirusa. Ker v večini luških kapitanij in njihovih izpostav niso obračunavali znižane cene, bodo vsem, ki so turistično takso za letošnje leto plačali v celotnem znesku, povrnili preplačani znesek.

Navodila za povračilo turistične takse v navtiki za osebe, ki so jo plačale v pavšalnem znesku

Odstavek 2 člena 14 »Pravilnika o višini, načinu plačevanja in razporeditvi turistične takse za čarterska plovila, ladje za večdnevna krožna potovanja in osebe, ki prebivajo na plovilu (navtiki) ter načinu plačevanja turistične takse za ladje na krožnih potovanjih v mednarodnem pomorskem prometu in mednarodnem prometu po notranjih vodah« (UL 73/2020) predpisuje znižanje turistične takse za 20% zaradi razmer, ki jih povzroča pandemija Covid-19.

Do 20-odstotnega znižanja je upravičen:

a) Navtik, ki je v letu 2019 plačal pavšalni znesek, njegov čas plovbe pa obsega leto 2020 in zahteva povračilo le za leto 2020,

b) Navtik, ki je leta 2020, vendar najpozneje do 29. junija 2020, v pristaniških kapitanijah/izpostavah plačal celotni pavšalni znesek turistične takse v navtiki za leto 2020.

Do oprostitve je upravičen:

- Navtik, katerega je plačana turistična taksa zajemala obdobje plovbe med pandemijo od 23. marca do 11. maja.

Povračilo se lahko izvede na dva načina:

a) Navtik, ki zahteva povračilo, lahko izbira med povračilom takse na bančni račun, ali

b) Podaljšanjem takse za obdobje, sorazmerno s številom dni, za katero je preplačal in/ali katero je zajelo obdobje od 23. marca do 11. maja 2020, za kar bo HTS izdal novo potrdilo.

V 4. odstavku 14. člena istega Pravilnika je določeno, da se zahtevek za povračilo ali podaljšanje trajanja takse predloži Hrvaški turistični skupnosti.

Zahtevek pošljite na e-naslov nautika@htz.hr in mu priložite:

  • Podpisan obrazec iz priloge
  • Potrdilo o plačani turistični taksi

Spodnji obrazec je obvezen pri predložitvi zahtevka za povračilo. Natisnite ga in izpolnite.

Kljub temu, da je v pravilniku jasno navedeno, da lahko navtik plačuje turistično takso tudi za posamezno nočitev v znesku 10,00 HRK na nočitev na osebo, trenutno te možnosti še ni. Kdaj bo omogočana, še ni jasno. Za plačilo naj bi bila kmalu na voljo aplikacija oziroma spletna stran. Ko bo delovalo, bomo objavili povezavo.