Svetinja vseh podvodnih arheologov in lovcev na podvodne zaklade je odkrita. Galejo španske mornarice, oziroma njene ostanke, z imenom San Jose so našli v Karibskem morju. Ladja naj bi na svoji zadnji poti tovorila zlato, srebro in drage kamne, ki bi danes dosegli vrednost vrtoglavih 17 milijard ameriških zelencev.

Po navedbah časnika Express naj bi razbitine ladje San Jose našli v Karibskem morju na globini dobrih 600 m. Špansko ladjo je pred 310 leti potopila britanska vojna ladja med bitko pri Cartageni (Kolumbija). Jeff Kaeli, raziskovalec pri Woods Hole Oceanographic Institution, je potrdil, da je s pomočjo daljinsko vodene podmornice našel razbitine ladje. Prepoznal jo je na podlagi ladijskih topov, na katerih so vgravirani delfini.

Točne lokacije ladje seveda niso povedali. Povedali pa so, da so poleg topov našli tudi čajne skodelice in glinene vrče. Od trenutka, ko so objavili novico, potekajo zanimivi pogovori med Kolumbijo in Španijo. Obe državi si namreč lastita razbitine ladje in njen dragoceni tovor. Ladja San Jose je leta 1708 izplula iz pristanišča Portobelo v Panami. Natovorjena je bila z zlatom, srebrom in dragimi kamni, s katerimi je španski kralj Filip V. hotel financirati izgube, ki jih je utrpela Španija med vojno v letih 1701 in 1714.

Oboje za zdaj ostaja na morskem dnu.

Foto: Wikipedia.org