Brazdasti kiti v Tržaškem zalivu, morigenos.org

V sredo smo bili priča neverjetnemu dogodku. V Tržaški zaliv sta priplavala dva brazdasta kita. Člani raziskovalnega društva Morigenos so se odpravili na morje, da so jima sledili, ju proučevali, ter posneli neverjetne fotografije in videoposnetke.

Slovenski ribič, ki je v sredo lovil v Tržaškem zalivu, je opazil mogočno žival, ki je plavala v bližini. Nemudoma je poklical člane društva Morigenos, ki so se s svojim plovilom odpravili na lokacijo, da zberejo čim več informacij o brazdastemu kitu, ki je druga največja žival na svetu.

Brazdasti kiti na severni polobli lahko zrastejo do dolžine 22 m in lahko tehtajo do 50 ton. So nekoliko manjši od bratov, ki živijo na južni polobli in lahko zrastejo do 26 m in tehtajo več kot 80 t.

Raziskovalci so na lokaciji našli kar dva kita. Oba jim je uspelo fotografirati in posneti video. Na podlagi posnetkov bodo kita identificirali in preverili, ali sta bila že kje zabeležena in proučevana. S pomočjo zračnih posnetkov bodo ugotovili, kakšno je njihovo telesno stanje.

Društvo Morigenos ob tej priložnosti prosi, da jim vsa opažanja teh mogočnih živali, tako kitov kot delfinov, javijo na tel. +386 31 771 077, da bodo člani lahko opravili čim več raziskovalnega dela, ki bo pomagalo proučevati in spoznati ogrožene živali ter zaščititi njihovo bivalno okolje.

Vir: morigenos.org