Razmišljate o najemu plovila v okolici Splita in raziskati področje nacionalnih parkov Krka, Kornati in Telaščica? V sodelovanju s čarter podjetjem MP Boats, ki ima svojo bazo v marini Kaštela, smo vam pripravili predlog 14 dnevne jadralske rute vse do zaliva Pantera na Dugem otoku z obiskom dveh nacionalnih parkov Kornati in Krka ter parka narave Telaščica.

Marina Maslinica Šolta

1. dan: Kaštela - Maslinica (otok Šolta); razdalja: 13 nmi;  čas plovbe 2-3 h

Po prevzemu plovila v marini Kaštela, vam bo na voljo ostala polovica dneva. Zato smo za ciljno destinacijo izbrali Maslinico na zahodni strani otoka Šolta. Po izplutju iz marine, zaplujete mimo rta Marjan na levi in nato mimo rta Ciova na skrajnem vzhodnem delu otoka Čiovo. Smer plovbe spremenimo proti jugozahodu, proti zahodnemu delu otoka Šolta. V Maslinici lahko pristanete v marini Martinis-Marchi, sidrate v sidrišču Šešula ali pa se na lastnem sidru zasidrate pred luko in marino Masalinica ali pa v zalivu Šipkova.

2. dan: Maslinica (otok Šolta) – Primošten; razdalja: 18 nmi;  čas plovbe 3-4 h

Po izplutju iz Maslinice plujemo mimo otokov Drvenik Veli in Drvenik Mali. V kolikor čas in vreme dopuščata, se lahko ustavite na kopanju v izjemno lepem zalivu Krknjaši  na jugovzhodni strani otoka. Nato plovbo nadaljujete po južni strani otoka Drvenik Veli, proti otoku Drvenik Mali. V primeru močnega juga ali maestrala, predlagamo, da plujete po severni strani otokov. Ko priplujete mimo otoka Drvenik Mali, spremenite smer plovbe proti svetilniku Mulo. Ko priplujete v višino otoka Smokvica Vela ponovno spremenite smer plovbe proti otoku Maslinovik. Pri plovbi bodite pozorni na plitvine, kia so označene na pomorskih kartah. Ko priplujete do kanala med otokom Maslinovik in rtom Kremik ste že pred cilje. V luki Primošten se lahko privežete na nege izmed številnih muringov ali plovk pred luko.

3. dan: Primošten - Šibenik; razdalja: 12 nmi;  čas plovbe 2 h

Sveti Ante, Šibenik

Po izplutju iz luke Primošten zaplujte v smeri otoka Zlarin. Orientacijska točka je svetilnik na rtu Rat na jugozahodu otoka. Plujte v kanalu med otokoma Zlarin in Drvenik, nato pa nadaljujte plovbo po vzhodni strani otoka Zlarin. Za kopanje se lahko zasidrate v enem izmed zalivov kot so Magarna in Vodena. Globine so preko 3 m, dno je peščeno in sidro dobro drži. Po odmoru plovbo nadaljujte proti severu in zaplujte v kanal Sveti Ante. Ko ga preplujete se bo pred vami odprl pogled na Šibenik. Plovilo lahko privežete na v luki Šibenik, kjer so na voljo muringi ali pa v marini Mandalina. Priporočamo ogled starega mestnega jedra Šibenika

4. dan: Šibenik - Skradin; razdalja: 8 nmi;  čas plovbe 1,5 h

Izplujte iz luke v smeri proti severozahodu. Plujte skozi kanal proti majhnemu mestu Zaton. V mestu je majhna luka, kjer se lahko privežete na muring in si privoščite postanek za ogled kraja in kavo. Nato plovbo nadaljujemo skozi kanal proti Prokljanskem jezeru. Iz jezera izplujemo na vzhodni strani v ustje reke Krke. Plovbo nadaljujemo po kanalu vse do mesta Skradin. Plovilo lahko privežemo v marini Skradin , ali pa sidramo v enem izmed zalivov jugovzhodno od marine. Priporočamo ogled kraja Skradin in nacionalnega parka Krka.

5. dan: Skradin – Tribunj ; razdalja: 16 nmi;  čas plovbe 3 h

Po izplutju iz Skradina plujemo skozi Prokljansko jezero, proti Šibeniku in skozi kanal Sveti Ante izplujemo proti otoku Prvič. Plujemo mimo pomorskih oznak, ki med otokoma Prvič in Zlarin označujete področje varne plovbe. Ko priplujemo mimo obeh otokov, smer plovbe spremenimo proti severozahodu in plujemo mod otokoma Tijat in Prvič. Plovbo nadaljujemo mimo otoka Logurun vse do kraja Tribunj. Plovilo lahko privežemo v marini Tribunj  ali pa na muring v luki Tribunj. Priporočamo ogled slikovitega mesta Tribunj na majhnem otočku, ki je le z mostom povezan z obalo in večerjo v eni izmed restavracij na obali. Priporočamo restavracijo Luna, ki je nekoliko oddaljena od same marine (300 m) oziroma luke (100 m). Pripravljajo vrhunsko domačo hrano, ki je v ostalih restavracijah ne boste videli na meniju.

Marina Tribunj

6. dan: Tribunj – otok Žut; razdalja: 22 nmi;  čas plovbe 4-5 h

Šesti dan je dan za nekoliko več jadranja. Izplujte iz Tribunja skozi prehod med otokom Lukovnik in celino. V sredini kanala je globina 3m. Nadaljujte plovbo v smeri proti zahodu, mimo otokov Prišnjak in Rdažemasndki Veli. Nato smer spremenite proti severozahodu, proti otoku Žut. Na otoku je marina Žut, in številni zalivi, kjer lahko sidrate na bojah ali na lastnem sidru. Na jugovzhodu luke Žut je zaliv Strunac, kjer so na voljo plovke in gostilna, v sosednjem zalivu Saručica, pa lahko sidrate na lastnem sidru. V primeru napovedi burje, se lahko odločite za enega izmed zalivov na zahodni strani otoka kot so Podmuravnjak ali Jagodnja.

7. dan: Žut – Veli Iž; razdalja: 15 nmi;  čas plovbe 3 h

Po izplutju iz luke Žut, nadaljujte v smeri severozahoda, proti rtu Parda na jugovzhodu otoka Iž. Plovbo nadaljujte ob vzhodni strani. Za dnevno kopanje se lahko ustavite v sidrišču Vodenjak Veli. Nato plovbo nadaljujte ob otoku vse do luke Veli Iž. V luki je marina Veli Iž, kjer se lahko oskrbite z vodo in elektriko, opravite nakupe v trgovini in si ogledate lončarski muzej po katerem je znan otok. Če ne želite noči preživeti v marini, potem predlagamo, da se privežete v luki Mali Iž-Komoševa. V luki je domača gostilna Diža, kjer vas bodo presenetili z izjemno kulinariko otoka Iž.

8. dan: Žut – Pantera (Dugi otok); razdalja: 18 nmi;  čas plovbe 3-4 h

Po izplutju z otoka Žut, nadaljujte plovbo ob njegovi vzhodni obali. Na severu otoka počasi spremenite smer plovbe proti nekoliko zahodno, proti otoku Zverinac. Vplujte v Zverinački kanal med otokoma Zverinac in Dugi in nadaljujte plovbe proti severozahodu vse do otoka Brščak. Obplujte ga po severni strani, nato pa se obrnite proti jugu, proti otočku Baričevac. Pri vplutju v zaliv Pantera bodite pozorni na plitvino v smeri jugovzhoda od rta Oključič. Plitvina je označena z zeleno lateralno oznako. V zaliv vplujemo južno od oznake in oznako pustimo na svoji desni. V zalivu imamo več možnosti za privez plovila. Pristanete lahko v marini Veli Rat  ali v enem izmed sidrišč  Pantera ali Pantera SW. V zalivu si vzemite čas za ogled impozantnega svetilnika Veli Rat  in plaže Sakarun.

Veli Rat, Pantera

9. dan: Pantera (Dugi otok) – Sali (Dugi otok); razdalja: 25 nmi;  čas plovbe 5 h

Dan za plovbo. Izplujte iz zaliva (ne pozabite na plitvino) in se vrnite mimo otoka Brščak. Smer plovbe spremenite proti jugovzhodu in plujte ob vzhodni obali otoka proti otoku Rava, Plujte v Kanalu med otokoma Vela rava in Dugi otok, saj so luke in sidrišča na zahodni strani. Nato plovbo nadaljujte proti otoku Krknata, kjer se lahko ustavite za kopanje na njegovi zahodni strani. V kolikor se morate oskrbeti z gorivom in vodo, se lahko ustavite v luki Zaglav . Do luke Sali vas loči le še 2 nmi. V poletni sezoni je zelo obiskana. Če si želite zagotoviti privez, morate v luko pripluti do 16.00 ure.

10. dan: Sali (Dugi otok) - Telaščica (Naravni park) ; razdalja: 8 (20) nmi;  čas plovbe 2(5) h

Današnji dan je namenjen ogledu Naravnega parka Telaščica. Zanj je potrebno kupiti vstopnico, ki je v predprodaji cenejša. Lahko jo kupite pri pooblaščenih prodajalcih ali preko spleta (Vse o nakupu in cenah vstopnic v članku: Cenik vstopnic v nacionalne parke). Iz Salija izplujte proti jugovzhodu. Ko priplujte do rta Čuska na jugozahodu otoka Dugi spremenite smer plovbe proti jugozahodu in zaplujte skozi prehod Mal Proversa. Globina v prehodu je preko 3m. Ker je do Telaščice zgolj 8 nmi, predlagamo, da najprej zaplujete na zahodno stran otoka Dugi in si ogledate neverjetne klife, ki se dvigajo do 200m visoko, globina morja pa znaša do 80m. Impozantni pogledi, ki jih ne smete zamuditi. Za adrenalinske užitkarje, predlagamo, da se ob nižjih delih klifov ustavite, splezate na katerega od nižjih in si privoščite skok v sinje modro morje. Nato se vrnite in zaplujte v zaliv Telaščica. Uživajte v počasni plovbi in si oglejte naravne lepote južnega dela otoka Dugi. Ustavite se v zalivu Mir in si oglejte jezero Mir na samem otoku. V Telaščici so nameščene plovke za privez plovil, ki so vračunane v ceno vstopnine. Privežete se lahko tudi pred katero izmed gostiln.

Telaščica, Dugi otok

11. dan: Telaščica - Kornati; razdalja: 12-15 nmi;  čas plovbe 2-3 h

Po zajtrku se počasi odpravite proti jugu. Takoj po izplutju iz Naravnega parka Telaščica boste vpluli v Nacionalni park Kornati. Zanj je potrebno kupiti vstopnico, ki je v predprodaji cenejša. Lahko jo kupite pri pooblaščenih prodajalcih ali preko spleta (Vse o nakupu in cenah vstopnic v članku: Cenik vstopnic v nacionalne parke). Počasna plovba z maestralom skozi Kornate je dogodek, ki vam bo ostal večno v spominu. Ustavite se lahko v enem izmed številnih zalivov, kjer lahko sidrate na lastnem sidru, ali pa se privežete na eno izmed plovk in čas izkoristite za kopanje. Uporabite lahko tudi masko. Ker je voda na Kornatih izjemno bistra boste s pomočjo maske videli tudi do globin 30 m. Ko se dan prevesi v večer se lahko odločite za prenočevanje v marini Piškera, ki je edina marina na Kornatih ali v enem izmed številnih zalivov, kjer so za privez na voljo plovke (Aba Vela, Lavsa, Bele Lučice, Lopatica). V številnih zalivih so tudi domače gostilne z odlično hrano (Vrulje, Šipnata, Strižnja, Levernaka, Opat,..)

12. dan: Kornati - Zlarin; razdalja: 20 nmi;  čas plovbe 4 h

Izplujte iz marine ali sidrišče proti jugovzhodu skozi Kornate. Izplujete lahko med rtom Opat na skrajnem jugu otoka Kornat in otokom Vela Smokvica. Plovbo nadaljujte mimo otokov veli in Mali tetovšnjak, mimo severa otoka Kaprije in Zmajan in vplujte v severno luko otoka Zlarin, ki je dobro zaščitena pred vsemi vetrovi razen severnimi. V luki je velik betonski pomol opremljen z muringi, lahko pa se odločite tudi za sidranje na lastnem sidru pred samo luko. V luki so številne gostilne in trgovina, kjer se lahko oskrbite z vsemi potrebščinami. Na otoku so včasih nabirali in obdelovali korale. Danes je v južnem delu luke muzej, ki si preprosto morate ogledati.

Kornati, Šipnata

13. dan: Zlarin - Rogoznica; razdalja: 13 nmi;  čas plovbe 2,5 h

Po izplutju iz luke Zlarin lahko izbirate med plovbo po vzhodni ali zahodni strani otoka. Če se odločite za plovbo po vzhodni strani, bodite pozorni na plitvine na severni strani otoka Zlarin, ki so označene z oznakami. Plujte proti jugu, proti luki Rogoznica. To lahko izbirate med številnimi privezi. Lahko se odločite za prenočevanje v marini Frapa , v luki Rogoznica, na plovki pred marino Rogoznica ali pa v sidrišču Kacola, kjer je prenočevanje brezplačno.

14. dan: Rogoznica - Kaštela; razdalja: 28 nmi;  čas plovbe 5 h

Zadnji dan je namenjen povratku v izhodiščno marino. Čaka vas 28 nmi plovbe za katero boste potrebovali dobrih 5 ur. Na plovbo se odpravite pravočano.

Predlog rute je pripravilo čartersko podjetje MP Boats, ki ima floto lastnih plovil v marini Kaštela. Če vam je predlog 14 dnevnega oddiha zanimiv, lahko plovilo najamete pri njih in se odpraviti na zanimiv dopust. Kontaktni podatki: tel: +385 (0) 91 37 44 217 in +385 (0)91 37 44 218, e-naslov: info@mpboats.hr; web: mpboats.hr.