Čiščenje bokobranov

Plovilo je očiščeno in polirano, kazijo pa ga umazani bokobrani. Če jih ne očistimo dobro, bodo zelo hitro umazali ali celo poškodovali gel coat trupa plovila.

Umazanija se nabira tudi na bokobranih. Če jih ne očistimo dobro, bodo hitro umazali trup plovila, če je na njih groba umazanija, pa lahko celo poškodujejo trup plovila.

Čiščenje bokobranov

Bokobrani so ves čas v stiku s trupom plovila. Ko zapiha veter, začnejo nihati ob trupu plovila. Z njih se prenaša umazanija in pravkar spoliran trup plovila se hitro umaže. Na bokobranih se lahko nabere tudi groba umazanija, ki lahko poškoduje površino – gel coat plovila. Groba umazanija so lahko solne kapljice, ki ostanejo na površini bokobranov, ko se posuši morska voda, puščavski prah, ki ga prinese dolgotrajen jugo ali grobi prašni delci.

Vso to grobo umazanijo lahko z bokobranov odstranimo hitro in enostavno. Potrebujemo le vodo in krpo. Nekoliko več težav pa bomo imeli z odstranjevanjem umazanije, ki se je prijela bele površine bokobranov. Če želimo bokobrane povrniti v skoraj novo stanje, lahko to opravimo hitro in enostavno brez prevelikega truda.

Čiščenje bokobranov po korakih:

  1. Sperite bokobrane s sladko vodo in obrišite s krpo, da odstranite grobo umazanijo.
  2. Pustite obešene, da se posušijo.
  3. Poškropite jih z univerzalnim čistilom, ki odstranjuje tudi maščobe.
  4. Pustite čistilo delovati 5 min.
  5. Podrgnite z grobo kuhinjsko krpo.
  6. Sperite s sladko vodo in pustite, da se posušijo.
  7. Zaščitite jih s sprejem za zaščito vinila, proti porumenitvi in pokanju.

Če vam ni uspelo bokobranov po celotni površini očistiti enakomerno, počakajte, da se posušijo in na delih, ki jih niste dobro očistili, ponovite postopek.

Čistila, ki preverjeno delujejo, so poceni in jih dobimo v večini navtičnih trgovin: Meglio, Rial …

Čiščenje bokobranov