Tradicionalna Šavrinska regata ali Šavrinka, kot ji pravijo poznavalci dodobra uveljavljene jadralne regate, je letos potekala že 41. leto v organizaciji Jadralnega kluba Ljubljana. Traso te legendarne regate je začrtal prof. g. Mirko Bogič. Ime je dobila po pogorju slovenske Istre.

Slaba vremenska napoved ni prestrašila 29 jadrnic, ki so se prijavile na regato. Organizatorju je uspelo izpeljati vse tri planirane plove, ki pa so potekali v izjemno zahtevnih vremenskih pogojih. Oblačno vreme in rahel južni veter sta zaznamovala prvi plov med Piranom in Izolo ter drugi plov med Izolo in Koprom. Fronta, ki je zapihala na štartu tretjega plova pred Koprom, je popeljala številne jadrnice čez štartno črto in zahtevala ponovni štart. Kljub začetku v močnem vetru je nadaljevanje plova potekalo v znamenju šibkega vetra in na trenutke popolnega brezvetrja, kar je dodobra načelo koncentracijo nekaterih posadk in jih motiviralo k odstopu. Po dveh urah čakanja kakršnekoli sapice, je kratka nevihta popeljala večino še nastopajočih jadrnic pred časovno omejitvijo do cilja. V  zahtevnih jadralskih razmerah se je najbolje znašla jadrnica VELIKI VIHARNIK  z Dušanom Puhom za krmilom, sledila ji je jadrnica  GENERALI  s Samo Žvanom ter kot tretje uvrščena jadrnica v absolutni razvrstitvi TAIA 2&WHITE GOOSE s Goranom Djodjevicem. Tudi člani jadralnega kluba Ljubljana so posegli po številnih pokalih v posameznih razredih.

Podelitev v idiličnem okolju ob morju je ob hrani in pijači popestrila živa glasba. Poleg prisluženih priznanj so bile vse nastopajoče jadrnice deležne praktičnih nagrad podpornikov Šavrinske regate. Organizator se zahvaljuje vsem članom kluba ter donatorjem, ki so pripomogli k izvedbi 41.Šavrinske regate.

Ponovno se je pokazalo, da je Šavrinska regata predvsem prireditev družabno-športnega značaja, kjer se na istem prostoru srečajo športni jadralci kot tudi ljubitelji morja in jadranja.

Organizator obljublja, da bo tudi naslednja Šavrinska regata nekaj posebnega. Zato se jim pridružite v še večjem številu na naslednji 42. Šavrinski regati.

Jadralni klub Ljubljana - od leta 1949