Bavaria C42

Nemška ladjedelnica Bavaria bo na salonu plovil Boot v Düsseldorfu premierno predstavila novo jadrnico iz serije C. Bavaria C42 je logični razvoj linije C, a bo imela svoj edinstven karakter.

Nova jadrnica bo imela povsem nov trup. Oblika je moderna inovativna in ima značilen premec v obliki črke V. Imela bo izjemno dobre plovne lastnosti in veliko prostora pod krovom.

Več prostora in boljše plovbe lastnosti

Nov trup z novo obliko premca bo plovilu zagotavljal boljše plovne lastnosti ter več prostora na krovu in pod njim. Premec oblikovan v obliki črke V zagotavlja daljšo vodno linijo, večjo stabilnost, večjo natančnost pri krmarjenju in posledično boljše jadralne sposobnosti.

Novo je tudi oblikovanje krmnega dela plovila. Zaradi značilne, nove oblike, je v krmnih kabinah več prostora in udobja.

Nova oblika premca je bila razvita v sodelovanju z italijanskim oblikovalskim studiem Cossutti Yacht Design. Premec je na vodni liniji ozek, nato pa se razširi proti krovu. Na ta način so zagotovili večji volumen plovila v prednjem delu, kar izboljša plovne lastnosti. Plovilo potrebuje zato manj popravkov med krmarjenjem, čeprav ima izjemno široko krmo. Plovilo zato pluje bolj natančno in daje večji občutek varnosti tudi v močno vzvalovanem morju.

Večja jadra – večja hitrost plovbe

Pri razvoju jadrovja so se osredotočili na dva elementa. Enostavnost uporabe in nadpovprečno dobre plovne lastnosti. Spet so sodelovali s studiem Cossutti Yacht Design. Glavno jadro ima površino 54 m2, genova pa 47 m2. Velika površina jader zagotavlja dodatno moč vetra, kar zagotavlja večjo hitrost plovbe.

Med plovbo z vetrom lahko na jadrnico namestimo jadro Code 0 s površino 85 m2 ali pa gennaker s površino 140 m2.

Več prostora za užitke med jadranjem

Ko so oblikovali krov jadrnice, jih je vodil en sam motiv. Kako zagotoviti čim večji užitek med jadranjem. Tako so se posvetili premcu, krmi in bokom. Rezultat razvoja je izjemno prostoren premec in bočni prehodi, ki omogočajo izjemno udobje za jadrnico te velikosti. Krmni del je ima sedežno klop oblikovano v obliki črke L. Rešitev je zmagovalec glede na prostornost sedalnih površin. Zagotavlja udobno namestitev med plovbo v veter kakor tudi med okusnim obedom za prostorno mizo na krmi.

Nova dimenzija prostornosti

Nova oblika trupa je odprla nove možnosti za oblikovanje notranjosti. Možno je izbirati med različnimi vrstami oblikovanja posameznih kabin. Jadrnico je možno dobiti v luksuzni verziji le z dvema kabinama in prostornima kopalnicama, ali pa kot udobno trikabinsko različico z dvema kopalnicama.

Zaradi nove oblike premca je v prednji kabini več prostora. Zaradi velikih oken na boku plovila, je občutek v prednji kabini neprimerljiv z dosedanjimi rešitvami. Kabina je višja predvsem v prednjem delu in ima posteljo kraljevske velikosti. V širino meri 1,8 m in 2,1 v dolžino.

Tehnične lastnosti:

  • Dolžina čez vse: 12,38 m
  • Dolžina čez vse s kosnikom: 12,90 m
  • Dolžina trupa: 11,98 m
  • Dolžina vodne linije: 11,27 m
  • Širina: 4,29 m
  • Ugrez: 2,10 m
  • Ugrez: 1,70 m (nizka kobilica)
  • Teža: 9.678 kg
  • Teža balasta: 2698 kg
  • Površina jader: 100,6 m2

Bavaria C42