Jasmin Čauševič - Tihi Ocean

Slovenski popotnik in jadralec Jasmin Čaušević, se je maja 2014 odpravil na pot okoli sveta. Pravzaprav to ne bi bilo nič nenavadnega, če se to Jasmin ne bi odločil opraviti sam, s serijsko in že takrat 14 let staro jadrnico Bavaria 34, katero ni nič predelal ali ojačal, da bi lažje zdržala široka morja in valovite oceane.  V svoji plovbi od Poreča do otočja Tonga, je napisal tri jadralske potopise, v katere je vnesel ogromno jadralskih podatkov, s katerimi bo morda navdihnil še kakšnega Slovenskega jadralca, da bo odplul po njegovi poti. Poleg tega želi dokazati, da se lahko sanje sanjajo tudi z minimalno količino denarja. Z jadrnico je obplul že dva oceana in njegova brazda v oceanih je  dolga že 18.000 navtičnih milj.  Svojo plovbo nadaljuje iz Nove Kaledonije proti Sloveniji. Kje se trenutno nahaja, kaj počne in kako doživlja svoje sanje, pa izveste tukaj!

Nekako se mi zdi, da mi glede na nastalo situacijo s to corono, več ali manj letošnje jadranje polzi med prsti. Glede na to, da bi moral 1.4.2020 poleteti proti Sydneyu (Australia) in od tam naprej proti Noumei (Nova Kaledonija) , jaz pa sem še v Sloveniji, menim, da bo letos jadranja bolj malo, ali pa ga sploh ne bo.

Ko pogledam na spletne strani Urada držav, v katere nameravam pluti, vidim le zaskrbljujoče informacije. Iz njih je razvidno, da bo verjetno še nekaj časa veljalo pravilo, da bo ob vplutju v novo državo obvezna 7 do 14 dnevna karantena. In če bi moral biti v vsaki državi 14 dni samo v karanteni, potem bom samo za karantene zapravil 4 mesece, kar pa je nemogoče in absurdno.  Zanimivo je tudi to, da dve državi ne dovoljujeta vplutja v njihova pristanišča, niti v primeru »naj nujnejšega«. Spet nekateri otoki nimajo corona virusa, a je za vstop vseeno potrebna 14 dnevna karantena (npr. Marshallovi otoki). Indigo sameva, stroški pa se nabirajo.

Plan letošnjega jadranja v 5. etapi je prepluti 6.400 NM od Nove Kaledonije do Šri Lanke (zemljevid z začrtano predvideno potjo je na moji spletni strani, v rubriki Sponzorji, kjer so navedeni tudi sponzorji in donatorji te etape). Zdaj vidim, da to vseeno ne bo mogoče. Po glavi mi leti tisoč misli in novih 1000 alternativ, ena tudi direktna, s samo dvema postankoma. Kaj bo nastalo iz tega, bom videl šele v nekaj naslednjih tednih, čeprav dvomim, da se bo življenje vsaj delno postavilo na noge, pred koncem meseca junija.  

Želim vam, da ostanete zdravi!

Jasmin Čauševič - Tihi Ocean

< Nova Kaledonija   Izgubljena na morju... >


Njegove dosedanje dogodivščine si lahko preberete tudi v njegovih knjigah:

Skriti paradiž (plovba preko Pacifika 9020 nmi)

Sam prek oceana (plovba preko Atlantika, 3779 nmi)

Ljubezen pod jadri (erotični roman)

Šepet vetra in valov (plovba od Poreča do Las Palmasa, 3114 nmi)

Besedilo in Foto: Jasmin Čaušević