V četrtek, 21. februarja, se je v Sanremu s prvima dvema plovoma začela regata Carnival race Sanremo, ki jo za jadralna razreda 420 in 470 letos že petič zapored organizira Yacht Club Sanremo. Na regato so odpotovale tudi tri posadke JK Pirat: Rok Verderber in Matej Planinšič v razredu 470, Dan Belinger in Matej Potokar ter Celestina Sabadin in Veronika Franič v razredu 420.

Sanremo, mesto cvetja, tako prvič gosti več kot 180 moških, ženskih pa tudi mešanih posadk iz kar 18 držav. Najštevilčnejše so pričakovano zastopane Francija, Grčija in Italija, trije med vsemi pa tekmujejo s slovensko zastavo. Štirje dnevi jadranja, od četrtka do nedelje, so ob ugodnih vetrovnih pogojih predvidevali 11 plovov za oba razreda. Vse do sobote, ki je postregla s pestrim vetrovnim dogajanjem, ko se moč vetra vse tri plove obdržala okrog 20 vozlov, je organizator uspel uresničiti vse dnevne plove. Nedelja je sprva minila v čakanju na veter, kasneje pa je razred 470 odjadral dva, razred 420 pa enega od treh predvidenih plovov. Za vse tri slovenske posadke je to bil odličen trening v razmerah, ki jih doma niso vajeni, predvsem pa v zelo močni mednarodni konkurenci.

Dekliška posadka Celestina Sabadin in Veronika Franič, ki je ob koncu drugega dne poskrbela za prijetno presenečenje s tretjim mestom v skupnem seštevku, je v soboto ob močnem vetru nekoliko popustila. V nedeljo sta rezultat sicer izboljšali in tako regato zaključili na šestem mestu, z enakim številom točk kot peto uvrščena italijanska posadka. Fantovska posadka Dan Belinger in Matej Potokar je zaradi bolezni v petek žal tekmovanje morala opustiti. V olimpijskem razredu 470 sta v svetovno močni konkurenci vrhunskih jadralcev moči pomerila Rok Verderber in Matej Planinšič.

Ob vrnitvi je trener ekipe Mitja Mikulin povedal:

 “V soboto so nas na morju čakale zelo težke razmere, veter je pihal z močjo 20 vozlov in val je bil do dva metra visok. Na vse to nismo navejni, saj pri nas nimamo takih pogojev. V nedeljo je organizator uspel izpeljati še en plov, vendar je na morju ostal velik val, veter z močjo med 5 in 10 vozli pa je pihal iz kontra strani, tako da so bili pogoji še težji. Zelo težak plov je bil to. Prvič smo jadrali v takšnih razmerah, a so se jadralci kar dobro znašli.”