Generali, JD Mariborčanka, Samo Žvan

Med 1. in 8. junijem je na morju v Šibeniškem arhipelagu potekalo Svetovno prvenstvo ORC, ki se ga je med 112 jadrnicami udeležilo tudi sedem slovenskih posadk.

Tekmovanje je vse do zadnjega dne potekalo v odličnih vetrovnih razmerah, prvi dan v svežem maestralu moči do 20 vozlov, nato pa vse dni v jugu med 10 in 25 vozli, razen zadnji dan, ko je jugo počasi ugasnil in so organizatorji lahko speljali le še eno od načrtovanih dveh tehničnih regat.

Jadrnice so bile glede na ORC premer razvrščene v tri razrede: A, B in C,  za vse pa je bil razpisan program dveh navigacijskih regat, daljše dolge 130 navtičnih milj in krajše dolge 50 navtičnih milj, ter šest tehničnih plovov v obliki palic. Ob pogoju izpeljave obeh navigacij in vsaj petih tehničnih regat, se je najslabša uvrstitev v tehničnih regatah lahko brisala iz seštevka kazenskih točk. Kar je na koncu obveljalo le za razred B, razreda A in C pa sta odjadrala samo štiri kratke tehnične regate in tako nista imela možnosti črtanja najslabše uvrstitve.

Najboljšo slovensko končno uvrstitev, šesto mesto, je v razredu A, v katerem je sodelovalo 13  jadrnic, dosegla posadka jadrnice Generali iz JD Mariborčanka s krmarjem Samom Žvanom in taktikom Simonom Deklevo. S tretjim in četrtim mestom je briljirala v obeh navigacijskih plovih, imela pa je obilo smole v eni od tehničnih regat, ko zaradi trka z grško jadrnico ni nastopila in ji je v končni seštevek tako štel maksimalni izkupiček točk te regate. Ob tem je posadka požela obilo simpatij, saj ji je uspelo zakrpati precej poškodovan desni bok in nastopiti na preostalih regatah.

V razredu B, v katerem je nastopilo 46 jadrnic, je posadke jadrnice Taia 2 & White Goos z Goranom Đorđevičem za krmilom osvojila 30. mesto, takoj za njo se je uvrstila jadrnica Karpo z Dušanom Ušeničnikom, na 39. mestu  je pristal Sky z Marjanom Kočilo, na 46. mestu pa Kujavnik z Ivanom Štravsom.

V razredu C, v katerem je sodelovalo 50 jadrnic, sta nastopili dve sestrski slovenski jadrnici, Aurora Pirnar s krmarjem Igorjem Orlovim, ki je prijadrala na 47. mesto in Athena Pirnar, ki je z dvojcem Gartner / Močila za krmilom osvojila 49. mesto.

V konkurenci jadrnic iz 17 držav sta v razredu A in B slavili italijanski jadrnici Xio in Selene, v razredu B je bil v posadki na zmagovalni jadrnici Selene tudi Branko Brčin. V razredu C je slavila estonska jadrnica Sugar 3.

Generali, JD Mariborčanka, Samo Žvan