Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Way of Life, Gašper Vinčec

Svetovno prvenstvo za maksi jadrnice (Maxi Yacht Rolex Cup) ob svojem 30. jubileju gosti več kot 50 vrhunskih jadrnic z vsega sveta, razdeljenih v 4 skupine glede na njihove tehnične specifike. Dogodek, ki ga organizira jadralni klub Yacht Club Costa Smeralda v sodelovanju z Mednarodno zvezo maksi jadrnic in Rolexom, velja za izjemno zahtevno jadralno preizkušnjo. Na njem ne šteje razvrstitev glede na prihod v cilj, temveč je vsak rezultat ovrednoten tudi s količnikom, ki ga ima vnaprej določenega vsaka jadrnica. Dnevne obalne regate so se začele v ponedeljek, 2. septembra, zaključile pa se bodo v soboto, 7. septembra.

Za posadko 26,6-metrske jadrnice Way of Life na čelu z lastnikom in krmarjem Gašperjem Vinčecem je svetovno prvenstvo njen prvi nastop z novo jadrnico. Tekmuje v elitnem razredu najhitrejših jadrnic (»Maxi Racer«), in sicer skupaj z nekaterimi najboljšimi oziroma tehnološko najbolj popolnimi na svetu, kot so Rambler, Leopard in Highland Fling XI.

Prvi dan jadranja so zaznamovale spremenljive razmere, od popolnega brezvetrja do močnega vetra, v katerem je jadrnica Way of Life dosegla hitrost prek 23 vozlov. Povsem brez težav ni šlo, a je Gašper Vinčec kljub temu zadovoljen z iztržkom prvega dne in z nestrpnostjo pričakuje prihodnje dneve:

»Prebili smo led, brez nekega strahospoštovanja smo se spopadli z najboljšimi na svetu. Vedel sem, da ne bo enostavno, a smo kljub zahtevnosti in manjši težavi z dvigovanjem prednjega jadra v jadranju uživali. Iz našega prvenca smo se ogromno naučili in se veselimo jutrišnjega dne.«  

Way of Life, Gašper Vinčec

Way of Life, Gašper Vinčec

Komentarji