Way of Life, Gašper Vinčec

Svetovno prvenstvo za maksi jadrnice (Maxi Yacht Rolex Cup) ob svojem 30. jubileju gosti več kot 50 vrhunskih jadrnic z vsega sveta, razdeljenih v 4 skupine glede na njihove tehnične specifike. Dogodek, ki ga organizira jadralni klub Yacht Club Costa Smeralda v sodelovanju z Mednarodno zvezo maksi jadrnic in Rolexom, velja za izjemno zahtevno jadralno preizkušnjo. Na njem ne šteje razvrstitev glede na prihod v cilj, temveč je vsak rezultat ovrednoten tudi s količnikom, ki ga ima vnaprej določenega vsaka jadrnica. Dnevne obalne regate so se začele v ponedeljek, 2. septembra, zaključile pa se bodo v soboto, 7. septembra.

Za posadko 26,6-metrske jadrnice Way of Life na čelu z lastnikom in krmarjem Gašperjem Vinčecem je svetovno prvenstvo njen prvi nastop z novo jadrnico. Tekmuje v elitnem razredu najhitrejših jadrnic (»Maxi Racer«), in sicer skupaj z nekaterimi najboljšimi oziroma tehnološko najbolj popolnimi na svetu, kot so Rambler, Leopard in Highland Fling XI.

Prvi dan jadranja so zaznamovale spremenljive razmere, od popolnega brezvetrja do močnega vetra, v katerem je jadrnica Way of Life dosegla hitrost prek 23 vozlov. Povsem brez težav ni šlo, a je Gašper Vinčec kljub temu zadovoljen z iztržkom prvega dne in z nestrpnostjo pričakuje prihodnje dneve:

»Prebili smo led, brez nekega strahospoštovanja smo se spopadli z najboljšimi na svetu. Vedel sem, da ne bo enostavno, a smo kljub zahtevnosti in manjši težavi z dvigovanjem prednjega jadra v jadranju uživali. Iz našega prvenca smo se ogromno naučili in se veselimo jutrišnjega dne.«  

Way of Life, Gašper Vinčec

Way of Life, Gašper Vinčec