Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

V mestu Torregrande na zahodni obali Sardinije se danes začenja evropsko prvenstvo razreda formula kite. Vzdolž tri kilometrske peščene plaže se bo za najvišja mesta do nedelje potegovalo približno sto jadralcev. Eden glavnih favoritov za zmago je tudi Koprčan Toni Vodišek.

19-letni Toni je na prizorišče pripotoval konec minulega tedna direktno s Kitajske, kjer je na drugi in tretji etapi svetovne serije v kitefoilu ugnal vso svetovno konkurenco. Čeprav mu je zgoščen tekmovalni ritem že nekoliko načel moči, si je pred današnjo tekmo vzel le dva dni premora.

"Na Sardiniji sem večino časa namenil pripravam. Treningi so bili intenzivni, jadral sem na polno, zadnja dva dneva pa sem izpregel in se spočil," je po opravljenih prijavnih formalnostih dejal Toni, ki bo na EP zaradi utrujenosti nastopil izključno v posamični konkurenci. »Štafeto bom tokrat izpustil. Vmes bom raje počival in prihranil moči za evropsko prvenstvo, ker mi osvojitev naslova pomeni veliko več kot enodnevna dirka mešanih parov,« je smele načrte razkril Toni.

Gostitelji vlogo glavnega favorita sicer pripisujejo branilcu naslova Nicu Parlierju (FRA), a iz igre za najvišja mesta ne gre izključiti niti vodilnega na svetovni jakostni lestvici v formuli kite Denisa Taradina (RUS). Nevaren nasprotnik bo tudi Vodišek, ki je bil na nedavni kitajski turneji največkrat v soju žarometov. V disciplini kitefoil, ki se od formule kite razlikuje le po tem, da tekmovalcem dovoljuje širši izbor opreme, je letos namreč še neporažen, za povrh pa so mu na Sardiniji naklonjene tudi vremenske napovedi. Med najhitrejšimi zna biti že v današnjih osmih vozlih zahodnika, če se mu v uvodnih predstavah ne izide, pa bo zagotovo prišel na svoj račun v finalnem šibkem vetru, ki slovenskemu asu najbolj ustreza. 


Razlike med razredoma formula kite in kitefoil

FORMULA KITE KITEFOIL
STATUS: Olimpijska disciplina na OI 2024 STATUS: ni olimpijska disciplina
OPREMA: Na regatah je dovoljeno nastopati le z opremo registriranih proizvajalcev, ki imajo licenco Mednarodnega kite združenja (IKA). Omejeno je tudi število kosov opreme. Jadralci imajo lahko na tekmi le eno desko, en sistem podvodnih kril (t.i. letalo) in največ 4 jadra. OPREMA: na regatah je dovoljeno jadrati z opremo poljubnega proizvajalca in neomejenim številom jader, desk, kril...

Komentarji