Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji videoZa udeleženci evropskega prvenstva v formuli kite je že 10 regat, v katerih ni izstopal nihče od favoritov. Koprčan Toni Vodišek je kvalifikacije končal na tretjem mestu.

Zaliv Orsitana je 90 jadralcem iz 22 držav minule dni postregel z raznolikimi vetrovi, ki so krog kandidatov za zmago zožili na pet imen. Prvi je trenutno vodilni Francoz Theo De Ramecourt (10 točk), najhitrejši v četrtkovih regatah po 22 vozlih. Tik za petami mu je rojak Axel Mazella (11 točk), strokovnjak v srednje močnem vetru. Toni Vodišek je na tretjem mestu z enakim seštevkom kot četrto uvrščeni Benoit Gomez iz Francije (14 točk), peterico pa zaokrožuje Nemec Florian Gruber (19 točk), za katerim zeva velika točkovna vrzel.

Lov na evropsko krono se po štafetni preizkušnji (to je Vodišek izpustil zaradi utrujenosti) nadaljuje v jutri s finalnimi plovi. Najboljši krmarji bodo odslej jadrali skupaj in ne več razdeljeni v dve floti, za pester razplet finala pa bo dodatno poskrbel veter, ki naj bi upadel na približno 10 vozlov.

NAJBOLJŠA DESETERICA V KVALIFIKACIJSKI SERIJI

Moški - 60 tekmovalcev, 10 regat, 2 odbitka

 1. FRA Theo De Ramecourt / 10 točk / 2.,1.,2.,(3.),(3.),1.,1.,1.,1.,1.
 2. FRA Axel Mazella / 11 točk / 1.,(2.),1.,1.,1.,2.,(3.),2.,2.,1.
 3. SLO Toni Vodišek / 14 točk / 2.,2.,5.,(dnc),1.,1.,1.,1.,1.,(dsq)
 4. FRA Benoit Gomez / 14 točk / (3.),1.,2.,1.,2.,2.,2.,2.,2.,(rct)
 5. GER Florian Gruber / 19 točk / 1.,3.,3.,2.,3.,(4.),2.,(5.),3.,2.
 6. NZL Sam Bullock / 33 točk
 7. ITA Mario Calbucci / 33 točk
 8. GER Jannis Maus / 35 točk
 9. POL Maks Zakowski / 37 točk
 10. CRO Martin Dolenc / 43 točk

Komentarji