Transat Jacques Vabre

V nedeljo, 27. oktobra, se bo začela že 14. regata Transat Jacques Vabre.

Regata z zvenečo zgodovino se bo začela pred pristaniščem Le Havre v Franciji ob natanko 13.15 (po lokalnem času). Regata je namenjena dvočlanskim posadkam. Prepluti bodo morali Atlantski ocean in prečkati ciljno črto pred brazilskim mestom Salvador de Bahia. Prepluti bodo morali teoretično razdaljo 4350 nmi in prečkati zloglasno območje Doldrums.

Tekmovalci bodo razdeljeni v tri kategorije. Najhitrejši bodo nedvomno hitri katamarani Multi 50, ki bodo verjetno za plovbo preko Atlantika potrebovali zgolj 10 dni. Kmalu za njimi bodo v cilju jadralci razreda IMOCA, najdlje pa bodo potrebovali tekmovalci na jadrnicah Class40. Najhitrejši bodo pluli okrog 17 dni, počasnejši pa bodo potrebovali nekaj dni več. V razredu Multi50 so prijavljene le tri ekipe. Razred IMOCA je najštevilnejši. Kar 30 ekip se bo potegovalo za zmagovalni oder na drugi strani luže. Le tri ekipe manj pa so prijavljene v razredu Class 40.

Med letošnjimi udeleženci ne smemo pozabiti omeniti angleškega jadralca Alexa Thomsona, ki bo na jadrnici Hugo Boss plul s Nealom McDonaldom. Na jadrnici CORUM L'EPARGNE bo kot ko-skipper plul Jean Le Cam, odgovoren pa bo Nicolas Troussell, na jadrnici Charal bosta plula Jeremie Beyou in Christopher Pratt. Da ne bo pomote, regata še zdaleč ni le moška. Vsako leto se je udeleži večje število žensk. Nekaj posadk je v celoti ženskih, nekatere so mešane. Med ženskami posadkami moramo omeniti Alexio Barrier in Joano Mulloy na jadrnici 4MYPlanet, med mešanimi pa Clarisse Cremer, ki bo z vrhunskim skiperjem, večkratnim zmagovalcem oceanskih regat, Armelom le Cleachom plula na izjemno hitri jadrnici Banque Populaire X. Štrene bo mešala tudi mešana posadka na jadrnici Initiatives Coeur. Na njej bo plula močna posadka. Svetovno znana jadralka Samantha Davies, ki ji bo družbo delal še en jadralski as Paul Meilhat.

Zveneča imena zagotavljajo, da bo letošnji Transat Jacques Vabre izjemno zanimiva regata, ki jo bo vredno spremljati. Napredek posadk bomo dnevno spremljali na naši spletni strani.

Ne pozabite! Začetek regate v nedeljo, 27. oktobra 2019, ob 13.15.