V Puli je od petka do nedelje potekala Miklavževa regata, najbolj množična jadralska tekma na Hrvaškem. Udeležilo se jo je rekordnih 576 krmarjev iz 20 držav, prvič tudi iz ZDA in Avstralije. Slovenska flota je štela 54 posameznikov iz osmih klubov. Najuspešnejša med njimi je bila Alenka Valenčič, zmagovalka v skupni in ženski razvrstitvi razreda laser 4.7. 

Po petkovem brezvetrju in zgolj enem izpeljanem plovu v soboto tudi nedelja ni obetala veliko. Jutranja megla je zadušila vsak piš in najbolj nejeverni Tomaži so bržkone pospravili opremo. Toda organizatorji priljubljene regate v Puli se niso predali in z veliko vnemo po 4 do 7 vozlih zahodnika izpeljali dovolj regat za veljavnost tekmovanja.

V razredu optimist je med 393 jadrnicami potekal hud boj za najvišja mesta, vroče pa je bilo tudi med slovenskimi krmarji, saj je bila to zanje prva kriterijska regata za sestavo reprezentance. V skupnem seštevku je slavila Lisa Vucetti iz Barkovelj pred rojakom Alexom Demurtasom in Zoujem Schemmelom iz Francije. Najboljšo slovensko predstavo je uprizoril Svit Dujmović Šterpin z zmago v predzadnjem plovu ter 10. in 11. mestom, kar je zadostovalo za končno 23. mesto. Dve mesti nižje se je z enakim točkovnim izkupičkom zasidrala Yelyzaveta Levandovska, med petdeseterico pa sta se uvrstila še Alja Petrič (29. mesto) in Maj Petrič (32. mesto).

Jata 102 laserjev 4.7 se je po regatnem polju pognala trikrat. Dvakrat je bila najhitreje v cilju Alenka Valenčič, ki je vmes zabeležila še peto mesto in s sedmimi točkami prepričljivo premagala celotno konkurenco. Odlično se je izšel nastop tudi Luki Zabukovcu, ki je pristal tik pod zmagovalnim odrom z enako bero pik kot drugo in tretjeuvrščena Miljčana Alessandro Bosso in Lorenzo Fonda. Uspeh slovenskih jader sta dopolnila še Jernej Flandja z 9. rezultatom in Ivan Vakhrushev na 11. mestu.

V razredu laser radial naši predstavniki niso posebej izstopali. Šibek veter je kolikor toliko ugajal le Janezu Zabukovcu, 17. izmed 65. sodelujočih. Zmaga je odšla v Grčijo z Georgiosom Papadakosom.

Vir: JZS.si