Way of Life, Gašper Vinčec

V projektu EWOL, kjer so se v preteklem letu veselili odmevne zmage na znameniti Barkolani in nanizali serijo vrhunskih rezultatov na regatah v Sredozemlju, letošnja sezona zaradi situacije s koronavirusom ne gre po načrtu. V večnacionalni jadralni ekipi pod taktirko nekdanjega olimpijca Gašperja Vinčeca so namreč za letošnje leto načrtovali udeležbo na najzahtevnejših regatah v Evropi (Giraglia Rolex Cup, Palermo – Montecarlo, Rolex Middle Sea Race, Maxi Yacht Rolex Cup), a se prek celotnega leta soočali z odpovedmi tekmovanj. Bodisi zaradi državnih/institucionalnih odlokov bodisi zagotavljanja varnosti jadralnim posadkam ali pa zaradi slabe udeležbe zaradi nezmožnosti prihoda tujih ekip. Odpovedi se dogajajo ravno v letu, ko so se na pot iz ZDA in Avstralije v Sredozemlje podale tudi nekatere druge izjemne maksi jadrnice in bi bila konkurenca zares vrhunska, pravzaprav zgodovinska.

Jadralna ekipa EWOL Sailing Team je sicer od začetka epidemije opravila nekaj odličnih treningov v Tržaškem zalivu in se bo v soboto, 5. septembra, pomerila na regati »La Cinquecento«. Gre za 500 navtičnih milj dolgo regato s startom v mestu Caorle, ki sodi v občino Benetke. Regata obkroži hrvaški otok Susak in Tremitsko otočje v Italiji ter se vrne na izhodišče. Motivirana posadka bo poskušala podreti rekord iz leta 2011, ki znaša 53 ur in 31 minut. 

Odločitve glede nastopa na Barkolani in morebitnih drugih regatah v letu 2020 vodstvo projekta EWOL še ni sprejelo. V kolikor bo Barkolana organizirana in nastop potrjen, tako še vedno ostajajo odprte vse možnosti – bodisi nastop z manjšo ali večjo jadrnico Way of Life ali pa kar z obema. V primeru pozitivne odločitve Vinčec sicer napoveduje uresničitev obljube po lanski zmagi, in sicer da bo dal priložnost še večjemu številu mladih perspektivnih jadralcev.   

Way of Life, Gašper Vinčec

Foto: Podelitve zmagovalnega pokala na Barkolani 2019