Emirates Team New Zealand prvi zmagovalec Pokala Amerike v AC75

Ekipa Emirates Team New Zealand je ponovno dokazala, da je predana jadranju. Danes je že četrtič postala zmagovalec v Pokalu Amerike.

Sedmi tekmovalni dan, 36. Pokala Amerike, ki je potekal pred Aucklandom na Novi Zelandiji, je ekipi ETNZ dal priložnost, da osvoji sedmo točko, ki jo potrebuje za zmago. Pred ogromno množico gledalcev so dokazali, da dominirajo v novem tekmovalnem razredu jadralnih bolidov AC75.

Ekipi ETNZ in Luna Rossa sta se na današnje regatno polje podale z rezultatom 6:3. Ekipa Kiwi-jev, kot se radi imenujejo Novo Zelandčani, je za zmago v pokalu potrebovala le še eno točko. Pred Aucklanom je organizatorju zopet ponagajalo vreme. Ob 16.15 uri, ko bi se morala pričeti prva dirka, je bil veter prešibak. Štart so prestavili za pol ure. Ob 16.30 se je veter okrepil in zapihal s hitrostjo 10 vozlov (video: 44:00 min).

Ekipi sta pričeli izjemno izenačeno. Nekaj časa je vodila ena ekipa nato druga. Razlike so bile majhne, le do 50 m. ETNZ je do prvega obrata priplula prva. Obrnili so s hitrostjo 46 vozlov. Ekipa Luna Rossa je zaostala 7 s. Iz svojega bolida so hoteli iztisniti vsako desetinko vozla hitrosti. Če so želeli ostati v tekmovanju, so morali dirko zmagati. Ekipa Emiratov je svojo prednost okrog 100 m dobro varovala. Na drugem obratu so prednost povečali za dodatni 2 s, na tretjem pa je znašala že 27 s. Ekipa Emirats Team New Zealand je ves čas regate dosegala višjo hitrost plovbe. Pred ciljem je prednost znašala že 700 m. Kljub temu, da je ekipa Luna Rossa dirko odplula brez napake, tempu novozelandske ekipe niso uspeli slediti. Jasno je bilo, da bo letošnji, že 36. Pokal Amerike ostal v rokah ekipe Emirates Team New Zealand.

Rezultati

Ekipa/Tekmovalni dan 1 2 3 4 5 6 7 SKUPAJ
Luna Rossa Prada Pirelli 1  1  1  - 0 0  0 3
Emirates Team New Zealand 1  1  1  - 2 1  1 7

Posnetek današnjega tekmovalnega dne

Foto: ACE / Studio Borlenghi