Le 30 nmi pred ciljem četrte etapev Hong Kong je jadrnica Vestas trčila v ribiško ladjo. Do nesreče je prišlo ob 17.23 uri (UTC) oziroma ob 1.23 po lokalnem času.

Nemudoma po trku so poklicali v kontrolni center regate in sprožili MAYDAY klic v sili v imenu ribiške ladje.  Center za iskanje in reševanje na morju Hong Kong (HKMRCC) je nemudoma sprožil akcijo reševanja.

Po prihodu reševalcev na kraj nesreče, so sporočili, da so uspeli rešiti devet članov posadke ribiške ladje, desetega pa so morali zaradi težkih poškodb s helikopterjem prepeljati v bolnišnico. Žal je bila za člana posadke pomoč prepozna in je zaradi poškodb umrl.

Dopolnjene informacije o nezgodi, 22.1.2018

V petek, 19.1.2018 je jadrnica Vestas trčila z ribiško ladjo tik pred ciljem četrte etape v Hong Kong-u. V nesreči je eden izmed članov posadke ribiške ladje izgubil življenje, ostalih devet ribičev je k sreči nepoškodovanih.

Nesreča se je zgodila 30 nmi od obale ob približno 17:23 uri. Ekipa Vestas je nemudoma prekinila tekmovanje v regati in ob 17.36 poslala klic MAYDAY v imeni ribiške ladje. Na kraj nesreče so nemudoma odplule reševalne ekipe Službe za iskanje in reševanje na morju iz Hong Konga. Uspelo jim je rešiti devet članov posadke, ki so bili nepoškodovani, medtem, ko je en ribič utrpel težje telesne poškodbe. Na kraj nesreče je priletel helikopter medicinske pomoči in ponesrečenca odpeljal v lokalno bolnišnico. Žal so naslednje jutro iz bolnišnice sporočili, da je ribič podlegel poškodbam.

Vsi člani posadke jadrnice Vestas so živi in nepoškodovani. Jadrnica je utrpela nekaj poškodb. Na levem premčnem delu je prišlo do preboja trupa plovila. Jadralci so kljub poškodovanemu plovilu brez pomoči nadaljevali plovbo proti pristanišču v Hong Kongu, kjer je bil cilj etape.

Kdo je povzročil nesrečo, še ni jasno. Trenutno poteka preiskava. Tako ekipa Vestas in organizacijski odbor regate sodelujeta s preiskovalnimi organi, da bi čim prej ugotovili vzroke za nesrečo. Organizator regate sicer ves čas spremlja pozicije plovil na regati zaradi varnostnih razlogov, ne mora pa spremljati vseh plovil, ki so na morju. Zato odbor regate o možni nesreči no mogel obvestiti ekipe.

Ribiško plovilo je bilo v nesreči močno poškodovano in je potonilo. Jadrnica Dongfeng, ki je bili najbliže kraju nesreče, je nemudoma ponudila pomoč pri reševanju. Ekipa Vestas jih je obvestila, da pomoč ni potrebna in da lahko nadaljujejo s tekmovanjem. Kmalu je proti njim priplula tudi ekipa AkzoNobel. Organizacijski odbor jih je zaprosil, da so v pripravljenosti, da pomagajo pri reševanju, v kolikor se bo to izkazalo za potrebno. Ker pomoč ni bila potrebna, ko so dosegli kraj nesreče, so nadaljevali s tekmovanjem.

Ekipa Vestas je po nesreči močno pretresena. Ostale ekipe in organizator regate jim nudi vso potrebno pomoč.  

Na jadrnici se k sreči ni poškodoval noben izmed članov posadke. Organizacijski  odbor regate organizira takojšnjo pomoč vsem prizadetim v nesreči. V sodelovanju z lokalnimi oblastmi izvajajo preiskavo o tej pomorski nesreči.

Kako je potekala 4. etapa na tej povezavi.

Prihodi v cilj 4. etape