Golden Bay, Krk

Otok Krk je po površini en največjih otokov na Hrvaškem. Z izgradnjo mostu je postal izjemno priljubljena destinacija za kopenske turiste, zaradi izjemne bližine Slovenije pa je že več let priljubljena destinacija slovenskih navtičnih turistov. Kljub številnim turistom, ki v poletni sezoni oblegajo otoka, lahko navtiki vedno najdemo primerna sidrišča in luke, kjer lahko uživamo v neokrnjeni naravi daleč od poletnega vrveža in masovnega turizma. Za kar najboljšo predstavo o otoku, smo iz zraka posneli 35 lokacij na katerih boste lahko pristali ali pa se zasidrali.

Od marine Punat do zahodenega dela otoka Krk

V Puntarski dragi je marina Punat, ki je odlična izhodiščna točka. Je dobro zaščitena pred vsemi vetrovi in nudi več kot 1000 privezov. Če pričnemo plovbo v marini, izplujemo iz Puntarske drage in se obrnemo proti zahodu, bomo že po nekaj minutah plovbe (2 nmi) pripluli do mesta Krk. Pred njim je majhna luka Porto Pisana, ki je večinoma namenjena privezu plovil domačinov v severnem delu pa je mesta plaža. V luki Krk lahko pristanemo na pomolu, kjer so na voljo muringi, električni priključki in voda.

Luka Krk

Če se boste odločili za prenočevanje v luki, boste s svojim plovilom v centru dogajanja, v bližini barov, restavracij in poletne tržnice. V luki sta tudi dve bencinski črpalki, trgovine, tržnica ter druga bogata ponudba mesta. Oskrbimo se lahko z vsem potrebnim za nadaljno plovbo. Če iz luke Krk nadaljujemo plovbo proti zahodu, bomo že čez 2 nmi pripluli do zaliva Sv. Juraj, ki je izjemno dobro sidrišče tako za dnevno kopanje, kakor tudi za prenočevanje. Le 1,5 nmi zahodne je trajektna luka Valbiska, ki povezuje otok Krk z otokoma Cres in Rab.

Zahodni del otoka

Čeprav v luki lahko pristanemo, pa ni primerna za prenočevanje. Plovbo raje nadaljujmo proti severozahodu, kjer se čez 1,5 nmi odpre zaliv Sveta Fuska z majhno luko. V luki lahko pristanemo ob majhnem pomolu, ali pa sidramo. Luka je dobro zaščitena pred vsemi vetrovi razen jugozahodnikom in prenočevanje v zalivu bo mirno. Če plovbo nadaljujemo po zahodni strani otoka proti severu, bomo pluli še mimo zalivov Torkul, Mala Jana, Manganel, mimo luke Glavotok, na skrajnem zahodnem delu otoka. Tu bomo smer plovbe spremenili proti severovzhodu in prečkali velik zaliv Zaharija in pripluli do rta Pelova. Le 1 nmi vzhodno je majhno pristanišče Porat v katerem se  lahko privežemo na muring in ustavimo na večerji v eni izmed restavracij. Polovico milje vzhodno je majhno pristanišče Vantačiči. Namenjeno je predvsem plovilom domačinov, na notranji strani valobrana pa se vedno najde mesto za privez plovila. V zalivu pred luko lahko tudi sidramo na globinah med 4 in 10 m. Bolj primerna za privez plovila in prenočevanje je nova marina Mulino.  Nudi privez za 35 plovil. Iz marine se lahko ob sami obali sprehodite v mesto Malinska. Pot je dolga približno 1 km. Če bi raje prenočili v središču dogajanja, se lahko odločite za pristanek v luki oziroma marini Malinska. V luki so številne restavracije, bari in trgovine, ter pestro dogajanje. Če nadaljujemo plovbo proti severovzhodu proti Njivicam, se lahko zasidramo v zalivu Kijac. Globine so med 2 in 5 m, dno je peščeno in sidro dobro drži. Le 1 nmi severneje je luka Njivice. Njivice so priljubljena destinacija gurmanov. V neposredni bližini je gostilna Rivica, ki slovi po izjemno dobri hrani ter tematski kuhinji. 10 dni pred Božičem pripravljajo dneve bakalarja, v mesecu aprilu in maju dneve krške ovčetine in špargljev, v novembru dneve kalamarov.

VOŠČICA, Krk

Severni del otoka

Ko zaplujemo proti skrajnemu severu otoka Krk, proti Omišlju, bomo na svoji desni opazili rafinerijo. Kljub industrijski okolici, sta mesto in marina Omišalj vredna ogleda. Marina je v skrajnem južnem delu zaliva, mesto pa se dviga na hribu nad njo. Ko zapustimo Omišalj in zaplujemo po severni strani otoka, priplujemo do otoka Sveti Marko. Smer plovbe spremenimo proti jugovzhodu in skozi kanal med otokom Krk in Sveti Marko zaplujemo pod Krškim mostom. Pred nami se že odpre pogled na staro trajektno luko Voz, kjer je do izgradnje mostu, pristajal trajekt. Star trajektni pomol je sicer v slabem stanju, a še vedno lahko ob njem pristanemo bočno. Globine so preko 3m. Nadaljevanje plovbe ob severovzhodni obali otoka Krk je nekoliko bolj dolgočasno. Zaradi močne burje je ta del otoka gol. Na rtu Voščica je svetilnik iz leta 1875. Sidramo lahko na njegovi severni strani v zalivu Voščica. Med poletno sezono si je svetilnik možno ogledati, ali pa v njem celo prenočiti. Ker je izpostavljen močni burji, ki lahko v tem delu doseže tudi hitrosti preko 100 vozlov, je prenočevanje v njem posebno doživetje. Po besedah svetilničarja, boste imeli občutek, da se stene svetilnika nagibajo in da ga bo močna burja odpihnila z rta. No glede na to da tam nepremično stoji že od davnega leta 1875, je strah popolnoma odveč.

Velebitski kanal

Plovbo nadaljujemo proti jugu, ob vzhodni obali otoka. Mimo kraja Rudine bomo pripluli do zaliva Soline. Takoj, ko vplujemo v zaliv je na levi južni strani luka Klimno, v južnem delu majhna luka Soline, na skrajnem zahodu pa luka Čižiči. Če vplujete v zaliv, si oglejte tudi zanimivo plitvino Meline z zdravilnim blatom. Zaradi nizke vode, je v tem delu zaliva običajno temperatura morja do 2 stopinji višja kot drugje. Vaši otroci bodo uživali v plitvi topli vodi, vi pa si lahko v tem času privoščite blatno oblogo, ki bo ublažila bolečine v križu. Šilo je naslednji kraj na naši plovbi. V jugozahodnem delu zaliva je majhna luka Šilo v vzhodnem delu zaliva pa luka Lokvišča. V Šilu je več restavracij in trgovina. Pristanemo lahko bočno na notranji strani valobrana. Če nadaljujemo plovbo proti jugu, bomo po 3 preplutih miljah prišli do polotoka Sv. Marak, na katerem so ostanki cerkve Sv. Maraka. Majhna luka je namenjena plovilom domačinov. Pristanemo lahko na glavi pomola ali pa pred luko sidramo. Dno je peščeno v zahodnem delu skalnato. Zaliv je odličen za dnevno kopanje in popoldanski počitek. Proti večer lahko plovbo nadaljujemo proti kraju Vrbnik. Leži na vzpetini, ki se dviguje nad luko. Mesto je impozantno in ima bogato kulinarično ponudbo. Gostilna Nada je v neposredni bližini zvonika. Slovijo po izjemno dobri kuhinji in vinu Vrbnička žlahtina lastne proizvodnje. Lahko se odločite za večerjo v restavraciji, malico v vinski kleti ali pa kozarec vina, ki ga lahko spijete na terasi nad luko z izjemnim pogledom na Velebit.

Bracol, Krk

Nadaljevanje plovbo proti jugovzhodu bo ob goli obali otoka. Po 8 nmi bomo pripluli do eksotičnega zaliva Mala Luka. Zaliv je zaprt z vseh strani. Zaščiten je pred vsemi vetrovi, a sidranje v močni burji odsvetujemo. Zaliv je neobljuden. Vanj pridejo le redki turisti iz zaliva Vela luka. Ker sta oba zaliva zelo nedostopna po kopnem, jih iz luke Baške pripeljejo s taxi plovili. Luka Baška, ki je od zalivov oddaljena 5 nmi, ima večino privezov namenjenih domačinom. Bočno je možno pristati na glavnem pomolu v zahodnem delu luke, ali pa na notranji strani valobrana. V primeru močne burje so v zalivu Baščanska Draga visoki valovi. Kljub temu, da je luka zaščitena pred direktnimi valovi, je v njej stalno valovanje. Prenočevanje na krovu je muka.

Najlepši zalivi so na jugu

Ko izplujemo iz Baške proti jugu, plujemo skozi Senjska vrata med otokoma Krk in Prvič. Senjska vrata so krivec za visoke valove med otokoma Krk in Rab kadar piha močna burja. Ker sta oba otoka visoka, se mora težka hladna burja stisniti med njima skozi Senjska vrata. Tu se ji hitrost poveča in plovba z otoka Krk na Rab in obratno postane nevarna. V primeru lepega poletnega vremena pa vrata preplujemo enostavno in le 1 nmi za njimi lahko vplujemo v zaliv Bracol. Zaliv je izjemno lep v mesecu maju. Poraščen je z žajbljem, ki v tem času cveti. V zalivu lahko sidramo ali pa pristanemo ob betonski pomol na severu. Ker je globina morja ob pomolu le 1 m. moramo krmo privezati na plovko , nato pa se s premcem počasi približati pomolu.

Drenova, Krk

Bracol seveda ni edina izbira na južni strani otoka Krk. Izjemno lepi zalivi se vrstijo vse do Stare Baške in tudi naprej. Vredno je obiskati prav vse: Surbova, Zala Draga, Petehova, nato pa opravimo kratek postanek v kraju  Stara Baška, kjer si v eni izmed gostiln privoščimo kosilo. Ko zapustimo Staro Baško, se bližamo najlepšim zalivom otoka. Zaliv Oprna ima izjemno lepo peščeno plažo, ki jo poleti obiščejo turisti s celotnega otoka. Ker smo s plovilom, si lahko privoščimo man obljudene zalive kot so Pečen, Drenova ali Pokrive. Nikakor pa ne smete zamuditi zaliva Zlata ali Golden Bay, ki ga številni primerjajo z znamenito plažo na grškem otoku Zakintos.  Ko nadaljujemo s  plovbo proti zahodu, si je vredno ogledati še zaliv Mala Rajta in svetilnik na rtu Negrit. Ko obplujemo rt, se obrnemo proti severu. Do naše izhodiščne točke nas loči le še 3 nmi. Če nam je ostalo še nekaj časa, lahko kratek postanek opravimo še v zalivu Konobe. Majhne zaliv je zelo priljubljen v jugu a zelo izpostavljen pred nevihtami, ki prihajajo iz severozahoda. Pri sidranju moramo biti previdni. Ob vzhodni obali je v vodi več skal, ki se dvigajo tudi 1m nad morsko dno, v oseki pa celo pogledajo nad gladino. Uporabimo jih lahko za privez krme.

Ko zapustimo zaliv, nas do varnega zavetja marine loči le še 2 nmi.

Da si boste kar najbolje predstavljali marine luke in sidrišča, smo jih za vas posneli iz zraka.  Razporejeni v enakem vrstnem redu, kot so navedeni v članku in se avtomatsko predvajajo drug za drugim. Želimo vam lep ogled lepot otoka Krka iz ptičje perspektive.

40 videoposnetkov marin, luk in sidrišč na otoku Krk posnetih iz zraka