Na otoku Ilovik so odkrili ostanke ladje, ki naj bi plula po Mediteranu že v drugem stoletju pred novim štetje. Raziskave in aktivnosti za zaščito ostankov so že v teku.

Ostanke antične ladje, ki je po mnenju strokovnjakov stara okrog 220 let so našli na južni strani otoka Ilovik v zalivu Paržine. Kljub dvema tisočletjem pod morsko gladino je ladja izjemno dobro ohranjena. Najdba takšne ladje v tako dobrem stanju je izjemno redka. Na hrvaškem delu Jadrana so našli že več ladij, ki datirajo iz istega obdobja a nobena ni tako dobro ohranjena. Razlog za tako dobro stanje ladje je zaliv v katerem se je ladja potopila. Leži namreč v globokem pesku zaliva, ki je teh 2000 let deloval kot izjemno dobro konzervacijsko sredstvo.

Da gre za tako staro ladjo, je potrdil tudi ekipa vodilnih svetovnih raziskovalcev francoskega nacionalnega inštituta za raziskavo antičnih ladijskih konstrukcij. Trup je izdelan z metodo spajanja lesenih delov z utori in jezički, rebra pa so učvrščena z lesenimi klini. Gre za edinstveno najdbo na Jadranu, tako po načinu gradnje kot po velikosti. Govora je namreč o plovilu večjih dimenzij.

Zaliv Paržine na južni strani otoka Ilovik (video iz zraka)

Vir: magazin.hrt.hr; Foto: magazin.hrt.hr, arhiv eNavtika