Hrvaška je bogatejša za še tri restavracije s prestižno zvezdico MICHELIN.

Hrvaška je bogatejša za tri restavracije s prestižno zvezdico MICHELIN. Restavraciji Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj) so namreč podelili eno MICHELINOVO zvezdico, med tem ko so restavracije Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) in LD Terrace (Korčula) obdržali svoje zvezdice.

»Za celotno hrvaško kulinarično sceno je podelitev prestižnih MICHELIN zvezdic v okoliščinah svetovne pandemije koronavirusa izjemen uspeh. To je za hrvaški turizem zelo pomembno, saj ima naša država sedaj skupaj 10 restavracij z zvezdico MICHELIN oziroma 79 restavracij s katero med oznakami tega prestižnega kulinaričnega vodnika. To je potrditev kakovosti hrvaške gastronomije, torej naše celotne turistične ponudbe v tem segmentu, ki je eden glavnih motivov prihoda številnih ljubiteljev potovanj po svetu. Prisotnost naše države v vodnikih MICHELIN za nas predstavlja dodatno promocijo in prepoznavnost, hkrati pa tudi motivacijo v naših prizadevanjih, da bi Hrvaška postala vidna in mednarodno priznana eno-gastronomska destinacija«, je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić.

"Hrvaška je še posebej zanimiva destinacija, ki popotnikom in sladokuscem omogoča uživanje v pristnih in raznolikih gastronomskih doživetjih. Država ponuja lokalnim kuharjem lokalna živila izjemne kakovosti in s tem neomejene možnosti za kreiranje«, je povedal Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnikov podjetja MICHELIN. "Zadnji meseci so bili za vašo državo težki, ne le zaradi zdravstvene krize, ampak tudi zaradi potresa. Kljub vsem izzivom hrvaška kulinarična scena raste, zlasti na obali in v prestolnici. Naši inšpektorji so našli strokovnjake, ki so strastni in predani svoji deželi«, je dodal Poullennec.

Na seznamu Bib Gourmand se je znašlo še sedem restavracij, in sicer: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) in Alla Beccaccia (Valbandon). S tem se Hrvaška danes ponaša s skupaj 13 restavracijami s to MICHELINOVO oznako, ki se podeljuje restavracijam, ki ponujajo kakovostne menije po dostopnih cenah.

»Uživanje hrane in pijače je eden najpomembnejših delov turistične izkušnje, Hrvaška pa kot država izjemno raznolike gastronomije in bogate kulinarične tradicije, ki je tudi na seznamih nesnovne kulturne dediščine, mora načrtno vlagati v njeno promocijo in razvoj v prihodnosti. Številne nagrade svetovno znanih vodnikov, kot je Michelin, so veliko priznanje za vse tiste, ki nenehno delajo na izboljšanju kakovosti priprave, predstavitve in ustvarjanju celotne kulinarične izkušnje. V prihodnjih letih želimo Hrvaško pozicionirati kot novo kulinarično ikono Evrope s sistemom podjetniškega in spodbudnega upravljanja z lokalnimi izdelki, ki odražajo pristnost regionalnih kulinaričnih identitet in živil, pa tudi z interpretacijo tradicije z inovativnim in trajnostnim pristopom. Ministrstvo za turizem in šport bo to pomembno temo obravnavalo skozi Strategijo razvoja trajnostnega turizma do leta 2030 «, je sklenila ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

Foto: Restavracija Nebo (Reka)