Hrvaška Kuna se poslavlja

Hrvaška se vse bolj približuje polnopravni članici Evropske unije, saj bo kmalu postala del schengenskega območja in domača denarno valuto hrvaško kuno zamenjala za evro.

Konec čakanja na mejnih prehodih

Hrvaška bo v letošnjem letu uvedla kar dve veliki spremembi, ki bosta močno vplivali na naše bivanje v tej državi. Še letos naj bi namreč postala del schengenskega območja. Za vse, ki se pogosto vozimo na Hrvaško, bo to z drugimi besedami pomenilo ukinitev mejnih kontrol in nepotrebnega čakanja v kolonah za prehod meje. Potovalni časi se bodo bistveno skrajšali predvsem na najbolj obremenjenih mejnih prehodih.

Kune se poslavljajo

Druga novost, ki bo za nas turiste izjemno pomembna, pa je uvajanje EUR kot uradne valute na Hrvaškem. Uvajanje bo potekalo postopno. Z letošnjim avgustom bodo morali trgovci prodajno blago označevati z dvema cenama. Ena v kunah in druga v evrih. Če bodo izdelki v akciji, bodo morali biti označeni s štirimi cenami. Staro v kunah in evrih ter akcijsko v obeh valutah. Dvovalutno označevanje bo obvezno eno leto. Evro naj bi kot uradno valuto začeli uporabljati s 1. 1. 2023. Plačevanje bo še vedno omogočeno tudi s kunami, medtem ko vam bodo morali trgovci vračati le še evre.