Dva jadralca, ki sta jadrala na južni strani otoka Krk, sta v močni burji ostala brez kobilice. Jadrnica se je prevrnila.

Ta konec tedna je na območju severnega Jadrana pihala močna burja. V Velebitskem kanalu je dosegala hitrost 70 vozlov drugod pa med 30 in 40. Dva jadralca, ki sta včeraj popoldne plula skozi Senjska vrata, predel med otokoma Krk in Cres, sta v močni burji ostala brez kobilice. Jadrnica se je prevrnila nedaleč od otoka Galun. Oba sta se uspela rešiti in se povzpeti na prevrnjeno jadrnico.

Trajekt Jadrolinije rešuje

K sreči je kmalu mimo priplul trajekt Jadrolinije. Iz luke Lopar na otoku Rab se je vračal proti pristanišču Valbiska na jugozahodni strani otoka Krk. Posadka trajekta je opazila brodolomca, ki sta nemočno čakala na prevrnjeni jadrnici. S katamaranom so se jima približali in ju vkrcali na varno.

Oba jadralca, nemška državljana, sta bila močno podhlajena. Na prevrnjeni jadrnici sta bila dve uri. Posadka trajekta jima je nudila suho obleko in tople napitke. Pri sebi nista imela ničesar. Dokumenti in osebna oprema so ostali na jadrnici oziroma so padli v morje.

S trajektom so odpluli v luko Valbiska.

Druga jadrnica brez kobilice v letošnjem letu

Letos je to že drugi primer okvare kobilice. Spomnimo se, da je pred tremi tedni odpadel bulb s kobilice petim jadralcem na jugu Istre. Več na tej povezavi.

Foto: Jadrolinija