V torek, 23. marca 2021, je v ozkem predelu Sueškega prekopa nasedla ladja Ever Given in prekinila eno izmed najpomembnejših plovnih poti na svetu.

Ladjo Ever Given, ki tehta 220.000 ton in v dolžino meri 400 m, je prejšnji torek zasukal nenaden sunek vetra. S premcem je nasedla na vzhodno obalo ozkega kanala, krmo pa je zaneslo na levi rob kanala v delu, kjer je širok le nekaj več kot 300 m. Ladja se je v kanalu obrnila prečno in zaprla možnost plovbe v obe smeri. Ves plovni promet skozi kanal je bil zaustavljen.

Kanal, ki ga dnevno prepluje več kot 50 tovornih ladij, predstavlja 12 odstotkov svetovne trgovine. Je glavna oskrbovalna plovna pot med Kitajsko in Evropo. Zaradi nesreče ladje Ever Given je bil zaprt vse do danes. Ves teden so se ekipe reševalcev trudile, da bi eno izmed večjih kontejnerskih ladij znova splovili. Na lokacijo sta odplula tudi dva vlačilca, ki sta med večjimi na svetu. S skupnimi močmi jim je v jutranjih urah, ko je nastopila plima, uspelo ladjo znova sploviti in sprostiti plovno pot.

Foto: posnetek zaslona