Tovorna ladja Eemslift Hendrika, ki je namenjena prevozu manjših ladij in jaht je v 15 m visokih valovih ostala brez pogona. Nemočno so jo orkanski vetrovi in visoki valovi odnesli proti obali.

V ponedeljek ob 23. uri je tovorna ladja Eemslift Hendrika zaplula na območje z nemogočimi vremenskimi razmerami. Orkanski vetrovi so dvigovali visoke valove, ki so dosegali kar 15 m. Ladja je na odprtem morju pred Norveško ostala brez pogona. Obstajala je velika verjetnost, da jo bodo valovi prevrnili. Posadka ladje je poklicala na pomoč. Na lokacijo sta odletela dva reševalna helikopterja. Na posnetkih, ki so nastali v torek ob 14.30, se vidi, da je z ladje padla povsem nova specialna ladja AQS AS, katere vrednost naj bi bila okrog 6,5 mio EUR. Po informacijah ladjarja, naj bi nova ladja padla s krova tovorne ladje in k sreči padla na gredelj in naj bi plula na razdalji nekaj navtičnih milj od tovorne ladje.

Reševalnima helikopterjema je uspelo dvanajstčlansko posadko tovorne ladje evakuirati. Ladjo vetrovi nosijo proti obali Norveške. Na krovu je 350 m3 mazuta, 70 m3 dizelskega goriva in 10 m3 olja za podmazovanje. Če bi se ladja raztreščila na obali, bi povzročila ekološko katastrofo.

Vremenske razmere na območju nesreče se umirjajo. Lastnik ladje in obalna straža bodo pripravili natančen načrt, kako preprečiti katastrofo in rešiti ladjo.

Videoposnetek reševalne akcije

Vir: www.vg.no, Foto: posnetek zaslona