Jahta Cleo, Unije

Včeraj se je na Unijah potopila 20 m dolga motorna jahta Cleo.

Včeraj popoldne ob 15.42 so v centru za usklajevanje iskanja in reševanja na morju na Reki prejeli nujen klic o potapljanju motorne jahte Cleo v neposredni bližini luke Unije. Na lokacijo so napotili reševalna plovila.

Motorna jahta Cleo je plula pod italijansko zastavo. 20,20 m dolga lepotica je bila zgrajena leta 1988. Do luke Unije je priplula z zahodne strani, med rtom Nart in otokom Školjič. Posadka ladje, v kateri naj bi bil sin lastnika manjše ladjedelnice iz Benetk, je priplula v luko in se privezala na pomol. Že takrat so sami opazili, da v plovilo priteka voda. Po navedbah oseb, ki so se z njimi pogovarjale, naj bi šlo le za manjše puščanje vode pri osovini motorja. Ker je v luko prihajala ladja, ki otok povezuje s kopnim, so morali plovilo umakniti. Izpluli so iz luke in se zasidrali nedaleč od nje. Jahta se je začela nagibati in se v manj kot pol ure potopila. Na kraj nesreče so nemudoma prišli očividci in pomagali pri reševanju. Med prvimi so bili Slovenci, ki so med drugim tudi člani lokalnega prostovoljnega gasilskega društva. Pomagali so jih rešiti z jahte ter jim priskrbeli oblačila, ker je vse njihovo premoženje ostalo na krovu. K sreči so nesrečo vsi preživeli brez poškodb.

Člani prostovoljnega društva Unije so na mesto potopitve nemudoma prinesli tampone in zaščitne pregrade. Jahta se je namreč z gorivom oskrbela v luki Mali Lošinj, tik preden je priplula na otok Unije. Na krovu je bilo več kot 2000 l dizelskega goriva. Gasilci z otoka so k sreči ravno letos prejeli potrebno opremo, da so lahko preprečili najhujše. Ocenjujejo, da je iz rezervoarjev priteklo 500 l goriva, kar za otok in luko predstavlja ogromno ekološko katastrofo. Zaradi hitrega ukrepanja jim je uspelo preprečiti najhujše.

Na lokacijo nesreče je šele danes priplulo plovilo Državne intervencijske službe civilne zaščite, ki je zaščitilo mesto nesreče. Začeli so s pregledom plovila, da ocenijo poškodbe in pripravijo plovilo za dvigovanje na površino.

Preko radijskih postaj se oddaja varnostno sporočilo SECURITE in obvešča pomorce o nevarnosti na območju luke Unije, kjer je v poletnih mesecih povečan plovni promet.

Foto in video: Marko Čurin