Reševanje jadralcev v Atlantiku

Dva jadralca bosta letos še posebej vesela praznovanja praznikov doma. Na Atlantiku se jima je zlomil jambor, a sreča je bila na njuni strani.

Ameriška jadralca Hyde in Ditomasso sta se v družbi svojega psa odpravila na jadranje iz rta May v zvezni državi New Jersey proti kraju Marathon na Floridi. Nazadnje sta se domačim javila 3. decembra, ko sta izplula iz Oregon Inlet, prehoda na odprto morje v Severni Karolini. Ker ju domači niso mogli več doseči, so 11. decembra na pomoč poklicali Ameriško obalno stražo. Takoj so začeli reševalno akcijo. Na območje plovbe so napotili številna letala, plovila Ameriške mornarice in obvestili zasebna plovila, ki so plula v bližini.

Kmalu po začetku reševalne akcije so s tankerja Silver Muna sporočili, da so opazili jadrnico Atrevida II približno 214 navtičnih milj vzhodno od kraja Delaware.

Posadka tankerja je brodolomca dvignila na krov ladje, nato pa je ponju priplulo manjše plovilo Obalne straže iz New Yorka in ju odpeljalo na kopno. Po medicinskem pregledu sta se lahko vrnila k svojim domačim in z njimi preživela praznike.

Video reševanja

Reševanje jadralcev v Atlantiku

Foto: US Coast Guard

Foto: US Coast Guard