Ekipa Alinghi Red Bull Racing je želela opraviti prve teste svojega plovila BoatZero tipa AC75, s katerim se namerava udeležiti Pokala Amerike. Prvi plov pred Barcelono se je končal slabo.

Včeraj je ekipa Alinghi Red Bull Racing prvič zaplula s svojim tekmovalnim bolidom BoatZero tipa AC75. Po uspešno opravljanjem jadranju naj bi plovilo vlekli nazaj v pristanišče. Jadra so bila spuščena. Nenadoma jih je zadel sunek vetra, ki je prihajal iz nevihte, ter plovilo prevrnil. Nekateri člani posadke so padli v morje. Podporna ekipa jih je takoj rešila iz vode. Nihče izmed članov posadke ni bil poškodovan. Jadrnica ima poškodovana levo hidrokrilo in manjše poškodbe trupa. Iz ekipe sporočajo, da bodo plovilo hitro popravili in se kmalu vrnili na vodo. Nadaljevali bodo s pripravami na 37. Pokal Amerike.

Po podatkih s kopenske vremenske postaje naj bi v času treninga ekipe pihal zelo rahel veter, ki naj ne bi zadoščal, da bi se jadrnica sama dvignila na hidrokrila in dosegla večjo hitrost plovbe. Nenadoma pa je veter spremenil smer in zapihal s hitrostmi, ki so segale čez 25 vozlov (na obalni postaji, na odprtem morju pred Barcelono pa še nekaj več). Ti sunki naj bi prevrnili plovilo.

Plovilo BoatZero ekipe Alinghi Red Bull Racing je bivše plovilo ekipe Emirates Team New Zealand in je prva generacija plovil AC75.

Foto: Alinghi Red Bull Racing