Garmenjak Veli

Policisti Luške kapitanije Sali so sinoči preprečili, da bi jadrnica z več člani posadke, med katerimi so bili tudi mladoletni otroci, trčila v otoške skale, s čimer so rešili posadko in jadrnico.

Državno središče za usklajevanje iskanja in reševanja na morju Reka (MRCC Rijeka) je v sodelovanju z Luško kapitanijo Zadar v noči na 26. junij koordiniralo reševalno akcijo veččlanske posadke katamarana. Z južne strani se jim je približevala nevihta in nemočen katamaran je nosilo proti skalam otoka.  

MRCC Reka je ob 02.30 uri prejel klic v sili kapitana katamarana, po katerem je v sodelovanju z Luško kapitanijo Zadar in luškim uradom Sali stekla reševalna akcija.

Kapitan katamarana je zaradi nezmožnosti upravljanja s plovilom v izredno močnih nevihtnih vetrovih in nevarnosti naleta na skale, zaprosil za pomoč. Na jadrnici je bilo skupno 11 članov posadke, vključno s kapitanom in tremi mladoletnimi otroci, vsi državljani Republike Poljske.

Po prejemu klica so častniki ILK Sali odpluli v reševalno akcijo in katamaran kmalu našli nedaleč od prijavljenega položaja, ki ga je poslal kapitan ogroženosti posadke. Katamaran se je nenadzorovano gibal zaradi sunkov nevihtnega juga in visokih valov (morje 3 - 4). Bili so v neposredni bližini skalovja otočka Garmenjak Veli.

Zaradi izjemno neugodnih razmer na morju evakuacija posadke z jadrnice ni bila mogoča. Policisti izpostave Sali so uspeli sprostiti sidro jadrnice le kakšnih 10 metrov od otoških skal. Ob 3.40 uri zjutraj je s pomočjo reševalnega čolna ILK Sali izplula iz nevarne pozicije in nadaljevala proti pristanišču v kraju Sali na Dugem otoku.

Nepoškodovana 11-članska posadka je zjutraj ob 5. uri pristala na varen privez v pristanišču Sali, kar je pomenilo uspešen zaključek reševalne akcije brez žrtev in večje gmotne škode.

V okviru preiskave vzrokov izrednega dogodka na morju so policisti Luške kapitanije Sali ugotovili, da je jadrnica last domače last domačega čarter podjetja, dolžine 13,96 metra, lastniku pa so odredili odpravo vseh pomanjkljivosti pred naslednjim jadranjem.

Foto: Garmenjak Veli (arhiv eNavtika); Vir: MMPI